Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Land ska med lag byggas ... även i Ljusdal

 
Kommunalrådets bjudresa
Visa alla artiklar

Det är en sak vad vi uppfattar och en sak vad lagen säger, skriver Fredrik Röjd, som berättar om en skoluppgift han utredde under sina studier i Uppsala.

År 2015 läste jag en 15 hp-kurs i skoljuridik vid den juridiska fakulteten i Uppsala. En viktig del av nämnda utbildning var olika juridiska scenarion som vi studenter hade att utreda.

Ett fall som föll på min lott var följande: en kvinnlig lärare arrangerade en skolresa med sin klass till en semesteranläggning med övernattning. I samband med utcheckning fick hon ett erbjudande om ett rabatterat weekendbesök på samma ställe, något som också gällde hennes man. Jag kom fram till att detta rörde sig om brottet tagande av muta, då hon knappast hade fått denna förmån om hon inte arrangerat just nämnda skolresa vilket hon gjorde i tjänsten. Mitt svar visade sig vara det korrekta.

Exemplet ovan kan verka harmlöst, men det är en sak vad vi uppfattar och en sak vad lagen säger, och det var väl nu redan Magnus Ladulås som för många århundraden sedan sade att ”land skall med lag byggas”?!

Sedan vill jag säga några ord om det här med räntefria lån. Några sådana finns i egentlig mening inte, åtminstone inte så länge vi talar om den effektiva räntan. I fallet med Ljusdals kommun innebär ett räntefritt lån just nu att kommunen lånar upp pengar via sin check-kredit till hög ränta, för att sedan låna ut samma belopp utan ränta. När, och om, pengarna en dag återbetalas så har inflationen ätit upp en del av beloppet. Betalarna blir skattebetalarna, och nämnda kostnad kommer troligen att i vanlig ordning gå ut över våra barn och äldre.

Fredrik Röjd, fil mag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel