Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lämna kraftverken orörda – vattenkraft är den renaste energikällan vi har

 
Kraftverken i Galvån och Kilån
Visa alla artiklar

Vattenkraft är den renaste metod för att tillverka el som finns, och el är något som behövs. Låt detta leva i symbios med fisken och inför totalt fiskeförbud så att fisken hinner växa till sig, skriver signaturen För vattenkraft i Galvån. Signaturen skriver även att utan vattenkraftverken riskerar arter som flodkräftan att försvinna helt. Kommunen och Bollnäs fiskevårdsförening svarar direkt.

Annons

Äntligen har domen kommit i frågan om vattenkraftverkens vara eller icke vara i Galvån. Bollnäs kommun har drivit frågan stenhårt men föll på målsnöret. Trots att kraftverket vann så får de betala hela kalaset där Bollnäs kommun bland annat begär mer än dubbelt så hög timkostnad jämfört med kammarkollegiet. Även domstolen ansåg att dessa siffror var alldeles orimliga.

Kraftverket ska bygga fisketrappor som gör att fisken kan vandra och har varit väldigt tillmötesgående.

Samma person som arbetar med frågan i Bollnäs kommun är väldigt aktiv i Bollnäs fiskevårdsförening (FVF). FVF skriver ett öppet brev till politikerna på sin hemsida där de anger att de ej vill se kraftverk i ett så värdefullt vattendrag som Galvån då de så högt värnar om fisken. Att samma person som har ett extremt personligt intresse i detta också kan driva frågan i Bollnäs kommun känns redan som lite dubbelmoral, kommunen bör vara opartisk i sin utredning.

När någon ifrågasätter FVF på deras hemsida på Facebook plockas kommentarerna snabbt bort. Håller du inte med eller hejar på FVF kan du räkna med att inlägget snabbt är borta.

Vid ifrågasättande om FVF verkligen värnar om fisken hänvisade de först till att de kör "catch and release" (C&R) metoden. Då mer kritik gällande metoden dyker upp kryper det fram att detta är för att sportfiskarna faktiskt har detta som hobby. När C&R kritiseras plockas kommentaren snabbt bort.

Om fisken är så hotad bör total fiskeförbud gälla tills att fisken återhämtat sig, men det är inget som FVF vill se. Havs- och vattenmyndigheten kritiserar också C&R metoden och skriver följande på sin sida:

"Ett problem med catch and release är att den enskilda fisken kan ta skada av själva kroken, av syrebrist eller av att fjällen skadas. Man kan därför inte räkna med att en fångad och återutsatt fisk kan bidra till beståndets utveckling på samma vis som en helt oskadd fisk."

Så frågan är nu om FVF verkligen värnar om fisken och miljön, eller bara värnar om sin egen hobby.

Vattenkraft är den renaste metod av att tillverka el som finns, och el är något som behövs. Låt detta leva i symbios med fisken och inför totalt fiskeförbud så att fisken hinner växa till sig.

Utan vattenkraftverken skulle dessutom andra arter som den hotade flodkräftan försvinna helt för att ta ett exempel.

Därav också funderingen om varför Bollnäs kommun inte är opartisk i sin utredning, utan använder sig av en person med stort egenintresse.

För vattenkraft i Galvån

SVAR DIREKT: Bollnäs kommun har tillsammans med bland annat Naturvårdsverket och Länsstyrelsen ett ansvar att bevaka ett stort antal miljö- och naturintressen, däribland vattendragens ekologiska status. Detta ansvar ingår i medarbetarnas arbetsuppgifter.

Som arbetsgivare förbjuder vi inte medarbetare att delta i föreningsarbete, men det är viktigt att skilja på arbetet med det kommunala vattenvårdsintresset och det medlemsintresse som Bollnäs fiskevårdsförening företräder. Av denna anledning deltar inte heller någon av kommunens natur- och vattenvårdshandläggare i föreningens styrelsearbete.

Anders Johansson, kommunchef

SVAR DIREKT: Vi är inte rädda för kritik och vi försöker besvara och motivera allt som ifrågasätts. Dock skall man hålla sig till ämnet, gör man inte det är vi tvingade att städa. Så fungerar det i alla välskötta grupper. Tråden om det öppna brevet är extra viktig för oss, vi vill hålla fokus på ämnet.

Bergfors övre och nedre har tjänat ut sin roll i vårt moderna energisystem. Eftersom kommunen har samma åsikt i sin översiktsplan vill vi med det öppna brevet påminna om deras tvärpolitiskt tagna styrdokument.

Att sökanden varit tillmötesgående tycker inte vi eftersom vi inte blivit kontaktade under processen trots t.ex. samrådskravet i lagen om MKB.

C&R är en vedertagen förvaltningsmetod med hög överlevnad, den är försvarbar och långsiktigt hållbar.

Vattenkraft har många negativa miljöeffekter enligt vetenskapen så ”Ren el” är fel.

Flodkräftan finns på båda sidor av dammen, att en betongmur i mitten skulle skydda dom är ett märkligt påstående. Kräftpest sprids även av fåglar, båtar, utter osv. En damm är inget skydd.

Stefan Åkesson, Bollnäs fvf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel