Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lahenkorva och Socialdemokraterna talar med kluven tunga

 
Kraftverken i Galvån och Kilån
Visa alla artiklar

Jan Lahenkorva har försökt att föra alla bakom ljuset när det gäller dammarna i Åsbacka. Det är beklämmande att en förtroendevald person, som dessutom är regionråd, kan säga en sak vid ett tillfälle och något helt annat vid nästa tillfälle, skriver signaturen Aldrig mer Socialdemokraterna. Jan Lahenkorva (S) skriver svar direkt.

Socialdemokraterna, med Jan Lahenkorva i spetsen, har försökt att föra alla bakom ljuset när det gäller dammarna i Åsbacka. Socialdemokraterna i Bollnäs skrev på sin Facebook-sida den 21 augusti ”Informationen är tydlig. Dammen kommer inte att rivas. Åsbackaviken kommer inte att tömmas”. Inlägget var undertecknat ”Janne” vilket jag tolkar som att det var Jan Lahenkorva som var avsändare (Jan var dessutom med på bild i samband med inlägget).

När man sedan läser på Lahenkorvas blogg den 30 augusti så inser man att han hela tiden har haft för avsikt att ljuga alla rakt upp i ansiktet. Där skriver han bland annat ”Småskalig vattenkraft som vi har i Galvån, Kilån och andra mindre vattendrag borde enligt mig förpassas till historien”. Han skriver vidare ”Mitt mål är att Bergfors övre och nedre kraftverk ska rivas ut samt att dammen i Galvsjön och i Åsbacka ska ersättas med en sjötröskel”. En sjötröskel kommer innebära att nivån i Åsbackaviken kommer att sänkas rejält och en stor del kommer att torrläggas.

Han skriver också i samma blogginlägg att ”Kommunledningen har valt att lyssna på en opinion skapad av en lögn. Lögnen består i att Bergfors kraft har lyckats att lura de boende i Åsbacka att Åsbackadammen kommer att tömmas på vatten om kraftverken inte lagligförklaras”. Återigen undrar jag vem som har farit med osanning i detta ärende? Det skrivs vidare att lögnerna baseras på egenintressen, men efter en snabb titt på Lahenkorvas Facebook-sida är det uppenbart att fiske tillhör hans stora intressen. Då får ordet ”egenintresse” ytterligare ett perspektiv i denna fråga.

Han anser dessutom att Åsbackaborna har bedrivit sin ”fula kampanj som lyckats dupera kommunledningen”. Vari ligger påståendet att Åsbackaborna bedrivit en ful kampanj? Är det en ful kampanj att försöka få till en dialog med ansvariga politiker? Tycker Lahenkorva att den demokratiska processen är onödig?

Lahenkorva avslutar sitt blogginlägg med att kalla detta för en kompromiss som ”gör så ont att han nästan går sönder inombords”. Den 2 september skriver Lahenkorva att detta fått honom att överväga att avgå från kommunfullmäktige. Så stor är hans besvikelse nu, trots att han den 21 augusti hävdade att dammarna är utom fara.

Det är beklämmande att en förtroendevald person, som dessutom är regionråd, kan säga en sak vid ett tillfälle och något helt annat vid nästa tillfälle. Det är tydligt att han haft en dold agenda i denna fråga och det får mig att tappa allt förtroende.

Aldrig mer Socialdemokraterna

SVAR DIREKT: Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag anser att den småskaliga vattenkraften ska avvecklas, vilket innebär att jag menar att kraftverken i Galvån ska bort och att dammkonstruktionerna i Galvsjön och i Åsbacka ska ersättas med sjötrösklar. Den miljöskada den småskaliga vattenkraften orsakar överskrider med råge den samhällsnytta som elproduktionen ger.

Jag har jobbat politiskt med dessa frågor under de senaste 10-12 åren och jag har bloggat ungefär lika länge. Den som följt mig och min blogg vet var jag står. Jag har sedan 2014 skrivit runt 20 blogginlägg där jag berört vattenkraft och återställning av vattendrag. Redan i juli 2014 nämner jag i ett blogginlägg att den småskaliga vattenkraften bör rivas ut.

Min agenda har alltid varit vidöppen. Att påstå att jag ljugit eller försökt föra någon bakom ljuset är därför helt felaktigt. Jag kan dock konstatera att insändarskribenten själv gått på den lögn jag hävdar är planterad av det kraftbolag som vill bedriva vattenkraft i Galvån när hen påstår att en sjötröskel kommer att innebära att nivån i Åsbackaviken kommer att sänkas rejält och att en stor del kommer att torrläggas. Grejen med en sjötröskel är att man lägger vattenytan på önskad nivå, i Åsbackavikens fall oförändrad.

Om inte insändarskribenten tror mig så rekommenderar jag ett besök vid utloppet av Vågen i centrala Bollnäs. Där har en sjötröskel anlagts. Varför skulle det som fungerar i Vågen inte fungera i Åsbackaviken?

Jan Lahenkorva (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel