Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lägger man ned sex skolor i kommunen så skadar man lika många samhällen

 
Skolutredningen i Hudiksvall
Visa alla artiklar

När politikerna i Hudiksvalls kommun väl kom till makten fortsatte man med att centralisera. Det är ett kränkande och destruktivt beslut för landsbygden att nedmontera sex F6-skolor skriver Sören Molander.

Annons

Svinhuggen och nedmonteringen av det svenska samhället accelererar utan att de drabbade har den minsta möjlighet att påverka sin bygd.

Inför valet deklarerade alla partier sin försäkran att de var för landsbygden och talade yvigt om sitt partis satsningar (om vi får din röst) på landet utanför städerna.

Inga löften tycks kunna vara falskare än politiska löften. Väl vid makten, såväl kommunalt som statligt, så fortsätter samma avfolkningsstrategi och centralisering som alla tidigare fyra års perioder med försämrad landsbygdsservice, uteblivna statliga återinvesteringar i landsbygdens infrastruktur och nu centralisering av de absolut sista offentliga tjänsterna. 

Läs också artikeln: Föräldrarna tar upp kampen för byskolorna: "Det handlar om vår kommuns landsbygd"

Tror ni att ni som nu sitter i Hudiksvalls kommunfullmäktige och utövar er makt skulle ha fått väljarnas stöd om ni talat om sanningen med er kandidatur, er avsikt att nedmontera sex F6 skolor i kommunen?

Ett mera kränkande och destruktivt kommunalt beslut för att skada sex samhällen i Hudiksvalls kommun går knappas att tänka sig.

Svepskälet ”barnens bästa” faller platt, lärandet i alla skolor är givetvis lika om skolorna ges lika förutsättningar.

Den negativa spinn off-effekten som följer vid nedläggelse och centralisering av skolor, utöver att lokala arbetstillfällen försvinner, är ökade bilresekostnader för föräldrarna samt deras förlorade arbetstid. Och det självklara, längre resor till från skolan tröttat ut barnen och ”stjäl” studietid varje dag.

En av de reella politiska sanningarna med skolnedläggningarna är att tillfoga de små samhällenas medborgare så stor skada som möjligt för att tvinga dem att flytta. Genom investeringar med hjälp av skattebetalarnas pengar tvingar man in konsumenterna till makthavarnas orter - det vill säga städerna.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel