Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lägg pengarna på dem som faktiskt byggt upp vårt samhälle

Vart ska våra äldre ta vägen? De äldre som har byggt upp vårt samhälle ska inte behöva lida för att pengar ska sparas, skriver Emelie Rosell, Ronja Eriksson och Yoel Teklemaryam på Slottegymnasiet i Ljusdal.

Om 50 år har antalet äldre över 80 år ökat med 76% enligt beräkningar från SCB. De senaste fem åren har tolv äldreboenden lagts ner i Gävleborg, och fyra av dem i Ljusdal då 68 platser på äldreboenden försvunnit. De läggs ner på grund av det ekonomiska läget, vilket gör att våra äldre får lida.

Eftersom äldreboenden stängt ner så måste de äldre fixa eget boende. Och det leder till att hemtjänsten måste hjälpa dem och de äldre blir mer ensamma.

Ska äldreboendena stänga ner så påverkar det hemtjänsten som måste ta hand om de äldre. Hemtjänsten har inte den tiden som krävs för att lägga ner på varje person. Personalen på hemtjänsten försöker lösgöra tid i ett pressat schema för att ge de äldre den lilla guldkanten i vardagen. De äldre behöver tid, närhet och kärlek. Alla äldre har inte alltid släktingar som kan prata med dem eller ge dem den tiden som de behöver. Vi tycker att det är fel att de äldre får lida och att hemtjänsten får lida på grund av att de känner att de inte räcker till för de äldre.

De äldre som har byggt upp vårt samhälle ska inte behöva lida för att pengar ska sparas. Pengarna som egentligen bör läggas på äldreomsorgen går istället till annat. Lägg pengarna på dem som faktiskt byggt upp vårt samhälle, och ge dem ett tryggt och bra avslut på deras liv. För det är tack vare de äldre som samhället ser ut som det gör och att vi har det så bra som vi har det. Vågar man bli äldre?

Emelie Rosell, Ronja Eriksson och Yoel Teklemaryam, Slottegymnasiet i Ljusdal, SA18

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel