Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kulturarv grusas med gravstenarna – lagen tolkas olika

Begravningslagen och kulturminneslagen beskriver hur gravstenarna ska hanteras, men tolkningarna och tillämpningarna kan variera. Gravstenar kan bland annat kulturminnesmärkts, återvinnas och krossas, skriver Gösta Sundberg.

Tack för god artikel om gravar.

Jag går inte i kyrkan men till kyrkogård och besöker tre släktgravar på Bergviks kyrka där jag sätter blommor och vattnar och farfars farfars grav Söderala kyrka där jag betalar för skötsel.

En släktforskare besökte mig dagen innan er artikel publicerades och berättade om skötseln av min farfars farfars grav. Gravbrev upprättades 1880. Då erlades 60 kronor. Sedan betalades ytterligare ca 50 kronor för vården i ett tilläggsavtal 1898. En bondpigas årslön var 52 kronor 1885. Ränta har varit varit runt fem procent per år. Och jag har betalat runt 1 000 kronor per år för skötsel. Planerad rengöring av riksdagsman Magnus Jonsson gravsten synes täckas av avtalets lydelser.

Gamla enskilda och skriftliga åtaganden om gravskötsel för många år eller "all framtid" som ingicks före år 2000 bekostas ofta av begravningsavgiften. Det bestämdes inför år 2000 och uttrycks på följande sätt i propositionen 1998/99:38 Staten och trossamfunden, sid 115: "De äldre skötselåtagandena har gjorts under en tid då andra förutsättningar gällde för församlingarnas ekonomi än vad som kommer att bli fallet efter relationsändringen och då en särredovisning av begravningsverksamhetens kostnader inte var regel. Regeringen anser därför att det är rimligt att kostnaden för alla äldre skötselåtaganden som inte täcks av fonderade medel även i fortsättningen betraktas som en driftskostnad i begravningsverksamheten och betalas genom begravningsavgiften."

Kyrkogårdar och begravningsplatser är viktiga platser, inte minst för vårt kulturarv. De är platser där bitar av vår historia finns bevarad. Genom att se på gravstenar kan vi få en bild av hur utformningen av gravstenarna har utvecklats genom åren och vilka människor som levt i bygden. Varje gravsten har en egen historia att berätta.

Idag får kyrkogårdsförvaltningar runt om i Sverige ta hand om allt fler gravstenar från återlämnade gravplatser. Hur olika förvaltningar hanterar dessa utrangerade gravstenar skiljer sig åt.

Läs även: Gamla gravstenar dumpas – ligger i hög vid kyrkogården: "Det ser osmakligt ut"

Lagarna kan tolkas på olika sätt och risken finns att kulturminnesvärda gravstenar hamnar i stenkrossen då det inte finns någon kontroll av detta. Det är viktigt att vi kulturminnesmärker vissa av gravstenarna så att denna del av vårt kulturarv inte går förlorat. Men hur vet vi vilka gravstenar som är värda att bevara?

Gösta Sundberg, släktrötter: Ärkebiskop Nathan Söderblom och Prins Daniel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel