Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kräftfiskeförbudet gynnar ingen och skapar felaktigt resultat – i vart fall i Dellensjöarna

Kräftfiskeförbudet är en skrivbordsprodukt. Beslutet om kräftfiskeförbud gäller bara laglydiga, och är ett slag i luften av önskad effekt. I själva verket blir det ett tvärt-om-resultat, skriver Olle Gill - som också har illustrerat insändaren.

När det blev kräftfiskeförbud, i bland annat Dellarna för alla fiskerättsinnehavare ... ja då verkligen började kräftfisket på allvar.

Fiskare, med allt från 15 - 50 burar, fiskar som om inget har hänt. Vad gör det egentligen då man är orolig att vår inhemska flodkräfta kommer till korta mot den inplanterade signalkräftan? Som ofta bär på kräftpest och slår ut vår inhemska flodkräfta.

Men vad vinner man med kräftfiskeförbudet? Jo, att det blir fler signalkräftor som kan smitta vår flodkräfta. Samt att sjösystemen får enorma mängder kräftor som i sin tur äter upp rommen från mört, sik, öring och lax mm. Därmed rubbas den normala näringskedjan mellan fiskarterna.

Beslutet om kräftfiskeförbud gäller bara laglydiga, och är ett slag i luften av önskad effekt. I själva verket blir det ett tvärt-om-resultat. Vänta får ni se: mindre med sik, mindre med gädda, mindre öring mm till antalet. På grund av att kräftor äter rom som är botten-nära.

Detta är nog bland de dummaste beslut som gjorts beträffande fiskeförbud

Men det är som vanligt, en skrivbordsprodukt, som skadar mer än gör nytta. Det kommer att märkas med all tydlighet om fyra - sex år.

Som jag, som lekman och idog fiskare ser det hela; detta är nog bland de dummaste beslut som gjorts beträffande fiskeförbud. Då resultatet i själva verket kommer att skada mer än att göra önskad effekt. Man kan ju undra om allt handlar om avundsjuka mot dem som själva kan fånga sina kräftor.

Nej, det enda raka för Dellensjöarna vore att fiska så mycket kräftor som möjligt, vilket gynnar andra arter i fiskarnas näringskedja. (Om det vore möjligt; släppa tillbaka flodkräftorna och behålla signal kräftorna vid fisket)

En åsikt från

OAG när sjön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel