Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kommunfullmäktige i Ljusdal: vet ni vad det innebär om Hybo skola avvecklas?

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Hybo skola är en välfungerande och kostnadseffektiv intraprenad som går plus i sin budget. Kommunfullmäktige önskar fler välfungerande intraprenader i kommunen, samtidigt som man vill stänga Hybo skola. Många frågor står utan svar inför beslutet den 16 december, skriver Madelene, förälder Emiliaförskolan i Hybo.

Hybo skolas pedagoger har gjort en risk- och konsekvensanalys i ärendet och den har begärts av medlemmar i nämnden att läggas fram tillsammans med fler konsekvensanalyser, men det har avslagits av ordförande. Man hävdar att skolan är utredd, men det är inte skolorna dit barnen flyttas. Hur vet man att man tar rätt beslut när man inte undersökt vad beslutet innebär?

Vi vuxna har förmåga och makt att välja hur vi vill leva och arbeta utifrån hur vi är som personer och vad vi känner oss trygga och lyckliga i. Barnen har också olika personligheter och trivs med olika förutsättningar, vissa behöver liv och rörelse och andra behöver lugn och ro. Barnen är beroende av er att ta ansvar för att alla barn har förutsättningar att gå till skolan och må bra av det.

Stängs skolan så planerar nämnden även att stänga förskolan, men det har ännu inte utretts om det är möjligt. Om det visar sig att det inte är möjligt så vet man inte vad det innebär. Förslag finns i nämnden om nybygge av förskola i Ämbarbo, men hur stor den skall vara, vad den kommer att kosta, hur lång tid det kommer att ta och var den ska vara, det vet man inte.

I nämnden vet man inte heller vad det totala besparingen blir av att stänga skolan, och heller inte vilka kostnadsökningar det innebär på skolorna dit barnen flyttas.

Om skolan stängs så känner många bybor en oro över vad som händer med byggnaden. När föräldrarådet på Hybo skola frågade kommunstyrelsens ordförande så var svaret ett ryck på axlarna och svaret: ”Bulldozer, typ”.

Man uttrycker alltså att jämna den fina skolbyggnaden från 1911 med marken, respektlöst mot både kulturarvet eller de bekymrade människorna. Barn i behov av särskilt stöd drabbas hårt av en flytt till större skola, och det finns ingen plan i nämnden för vilka resurser som krävs för att tillgodose behoven för dessa barn. Man vet inte ens om alla behöriga lärare väljer att stanna i kommunen.

Många frågor står utan svar inför detta beslut. Ni bär det yttersta ansvaret för våra barns skolgång, är det då ansvarsfullt att fatta beslut på dessa grunder? Hybo skola är en välfungerande och kostnadseffektiv intraprenad som går plus i sin budget. Kommunfullmäktige önskar fler välfungerande intraprenader i kommunen, samtidigt som man vill stänga Hybo skola.

När ni slår klubban i bordet 16 december så är det barnens mående och förutsättningar ni slår slaget för. En sak är säker, väljer ni att stänga Hybo skola i detta skede så har ni ingen aning om vad det innebär för någon.

Madelene, förälder Emiliaförskolan i Hybo.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel