Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kommunen ska inte konkurrera – men vara ett komplement

Det råder en tuff debatt gällande kommunernas möjlighet till att bli kompletterande aktör till Arbetsförmedlingen. Jag gillar att det ämnet debatteras då frågan är mycket aktuell och arbetsmarknadsläget i Ljusdals kommun och Sverige just nu är hårt ansatt.

Jag kan dock inte riktigt förstå vissa lokala och regionala politikers pessimism till detta, utan att ens ha alla fakta på bordet innan man tar ställning i frågan.

Att tjänstemän från bland annat Almega kritiserar kan jag någonstans köpa då de representerar de företag som i dag levererar tjänsten, en tjänst som dessutom genererar bra pengar. Men varför så påtagligt kritisk? Handlar det om pengar? Är man rädd för konkurrens? Man kanske rent av är rädd för att bli synad och på så vis inte längre ha kontroll på marknaden, en marknad som i dag i Ljusdals kommun dessutom bara har 50 procents beläggning för att aktörer och platser saknas.

Vem vet? Varför inte släppa in kommunerna på marknaden som ett komplement och på så vis hjälpa fler och automatiskt öka kvalitén på alla kompletterande aktörer som i slutändan gynnar tredje person, den som behöver stöd.

Många kommuner runt om i landet går dessutom på knäna ekonomiskt. Varför ska inte kommunen få samma möjlighet till statliga subventioner när de gör i stort sett samma jobb i dag som de privata aktörerna?

Arbetsförmedlingen är inte längre vad den var, det är fakta. Läget i dag är helt annorlunda då arbetsförmedlingen nedmonteras och inom snar framtid förmodligen bara är en myndighet stationerad i Stockholm.

Någon måste naturligtvis ta ansvar och ta över vissa sysslor för att säkerställa att invånarna i kommunen ges möjlighet till stöd och insatser för att närma sig eller etablera sig på arbetsmarknaden. Det är jag övertygad om att även våra lokala arbetsgivare och skattebetalare håller med om. Varför skulle inte kommunen kunna vara ett alternativ?

Det diskuteras även om konkurrenssituationen gällande kommun mot privat marknad. Självklart ska inte kommunerna konkurrera ut lokala företag, det vore konstigt och rent idiotiskt. Men att vara ett komplement är något helt annat. Ta hemtjänsten som ett exempel där kommun och privat marknad kompletterar varandra med mycket gott utfall.

Vi får inte glömma att det måste handla om individens bästa oavsett om det gäller vård, omsorg, skola eller för den delen arbetsmarknad.

L.P.J

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel