Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kommer Bollnäs få Sveriges fulaste resecentrum?

Hur kan det ha blivit på detta sätt med förstörda städer, byar och landskap pga uselt ful och dålig modernistisk betongarkitektur? Hur påverkar detta omänskliga synsätt på miljöer vår hälsa? Det är en hälsofråga och en ekonomisk fråga, skriver insändaren.

Bollnäs resecentrum som av kommunen själv kallas ”Sveriges bästa resecentrum” kommer istället bli ”Sveriges fulaste resecentrum”.

Stackars, stackars resenärer som möter denna fula asymmetriska station det första de ser av stan. Snacka om deprimerande. Liknar ett fult stridsvagnshinder eller en grotesk container med lite fönster på.

Det är inte den bästa så är det bara, det kan vi vara säkra på. Det är bland det fulaste som man skådat. Arkitekterna och de styrande behöver nog gå en nybörjarkurs i målning för att lära sig ens en gnutta av estetik.

Att just arkitektfirmor, stadsarkitekter och samhällsbyggnad i detta län totalt brister i någon slags estetisk kompetens råder det ju inget tvivel om. Men hur kan politikerna tillåta dessa missfoster till deprimerande konstiga baracker få resa sig?

Det måste väl stå klart för alla att detta är fel och icke omtyckt av invånarna när två städer i Gävleborg i omröstningar blivit utsedda till de fulaste i hela landet? Och hur kan Länsstyrelsen i Gävleborg tillåta dessa fyrkantiga baracker? Och hur är det med industribyggnader, ishallar osv.

Vem har gett tillåtelse att förfula våra landskap med gråa fula betongkomplex?

Är övertygad om att det behövs en statlig utredning om detta. Gå igenom bygglov, anbudsförfaranden, val av arkitektur osv. Gå igenom högskolor och samhällsbyggnadsnämnder och tjänstemäns förfarande.

Hur kan det ha blivit på detta sätt med förstörda städer, byar och landskap pga uselt ful och dålig modernistisk betongarkitektur? Hur påverkar detta omänskliga synsätt på miljöer vår hälsa? Det är en hälsofråga och en ekonomisk fråga.

Fula byggnader tas mindre hand om och miljöer upplevs mer otrygga.

Gävleborg ligger i topplistan på fula byggnader som vi skattebetalare ofta direkt och indirekt betalar för, trots att majoriteten inte vill ha fula hus i sin närhet.

Står det inte någonstans i plan- och bygglagen att byggnader ska harmonisera med omgivningen?

Det borde väl för övrigt vara sunt förnuft för vem som helst. Till och med för en arkitekt, eller?

Sluta bygg fula lådor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel