Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Knuffa ut gökungen – Pengarna för höghastighetsbanor kan användas bättre!

De planerade höghastighetsbanorna mellan storstadsregionerna kommer att kosta fler 100 miljarder kronor. Tänk vad många mil vanliga järnvägar och bra vägar vi skulle kunna få över hela landet för de pengarna, skriver signaturen Fyll igen hålen först.

Annons

Det måste bli ett slut på statens fascination av att bygga höghastighetsbanor mellan storstadsregionerna, som redan har dubbelspåriga och till stor del räta stambanor mellan sig. Dessa kommer att kosta fler 100 miljarder kronor. Tänk vad många mil vanliga järnvägar och bra vägar vi skulle kunna få över hela landet för de pengarna. Bara i Gävleborg skulle vi kunna få uträtat dubbelspår hela vägen från Gävle till Härnösand, motorvägsutbyggnader, med vägrenar, riktiga accelerationsfält och allt, kanske även förbättrade tvärförbindelser i vägnätet och ändå ha massor av miljarder kvar till de ekonomiska stödomr... jag menar storstadsregionerna.

Att Trafikverket måste stänga av Ostkustbanan i hela 16 månader hösten 2021 för ett spårbyte säger väl en del om vilken del av järnvägsnätet som verkligen är i behov av uppgradering?

För övrigt är det inte okej att det tar över 50 minuter att åka tåg från Sundsvall och Härnösand (6,5 mil) när det finns en bilväg på 5 mil. Även om sträckan fortsätter vara 6,5 mil så är det inte okej med längre restid än högst 35 minuter och 25 minuter är troligt med en uträtad ny järnväg där. Att åtgärda Härnösand-Gävle skulle bara kosta en tiondel av höghastighetsbanorna, särskilt om man bygger minst 3-5 mil i taget. Kanske ännu mindre i förhållande till höghastighetsbanorna med tanke på deras tendens att beräknas bli dyrare och dyrare för varje rapport som släpps.

Så det är dags för staten att knuffa ut gökungen höghastighetsbanorna och se till åtgärda sträckor där infrastrukturen nära på saknas helt innan man börjar skrytbygga förbindelser åt de som redan har helt okej sådana.

Fyll igen hålen först

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel