Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Knarket dödar visst inte jämlikt –och Löfven har en poäng

Även om narkotikafrågan är komplicerad så är det efterfrågan som göder den kriminella droghanteringen, skriver Bengt Bengtsson.

Annons

"En halv sanning är också en lögn" skrev Hanne Kjöller en gång. Jag tänker på detta när jag läser ledaren i Hälsingetidningarna 16/8. "Knarket dödar oavsett om du är rik eller fattig."

Nu är det ju inte jetsetfolket som drar en lina på fredagskvällen som som slutar sina dagar i en heroinöverdos på en toalett på T-centralen. Det finns många exempel på att ekonomiskt välsituerade människor kan uppnå hög ålder trots att de har brukat illegala droger under sitt liv. Många välbetalda rockmusiker har missbrukat någon period av sitt liv.

Narkotikafrågan är ju rätt komplicerad. Ingen kan påstå att vår narkotikapolitik har varit framgångsrik. Vi har oacceptabelt många knarkdöda i Sverige trots att vi har ett relativt lågt missbruk jämfört med många andra länder.

Tyvärr kännetecknas debatten i alltför hög grad av ideologisk övertygelse än av sakkunskap. Liksom i så många andra frågor är det nog så att de som vet minst anser sig veta bäst.

Alla som konsumerar illegala droger har ett stort ansvar. Det är efterfrågan som göder den kriminella droghanteringen. S. Löfven har en liten poäng trots allt.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel