Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Klimatkrisen får större konsekvenser än coronakrisen

Nyhetsrapporteringen om resor till utlandet bidrar till bilden att klimatkrisen har mindre betydelse än coronakrisen, skriver Boel Vallgårda, aktiv i Vi håller oss på jorden.

”Svenskarna har börjat planera för charterresor till utlandet igen.” Så formulerade sig en reporter på Sveriges Radios ekoredaktion, här om dagen. I media kritiseras en generaldirektör för att han inte kunnat hålla sig från två flygvändor till Kanarieöarna inom loppet av två månader. Kritiken handlar enbart om smittrisken – inget om klimatbelastningen på tre ton koldioxid.

Dessa nyheter bidrar till bilden av att klimatkrisen har mindre betydelse än coronakrisen och till bilden av att svenskarna snart går man ur huse för att lägga sina pengar på ett av de mest klimatbelastande nöjena. Men det är trots allt många människor som insett allvaret. Inlandsisar smälter, barrskogar brinner, regnskog torkar ut, Golfströmmen försvagas, permafrost tinar och korallrev dör. Detta förstärker den globala uppvärmningen oroväckande, något världens länder i Parisavtalet inte beaktar, med sitt mål om halverade utsläpp till 2030 för att begränsa uppvärmningen med 1,5 grader.

Uppskattningsvis hälften av svenskarna flyger inte, men några flyger desto mer. Faktum är att redan 2019, före coronakrisen, men av hänsyn till klimatkrisen, minskade utrikesflygande till och från Sverige med över 700 000 resor.

Personer i ledande ställning verkar utsättas för allt för stora frestelser på grund av sina höga löner. I stället för att gå före och visa ledarskap och ta klimatansvar faller de för frestelsen att nöjesflyga. Nu är det upp till var och en av oss att visa ledarskap och vara en del av lösningen istället för en del av problemet.

Att avstå från dessa nöjesresor är bland det mest effektiva du som enskild kan göra för att minska ditt klimatavtryck. Och som Greta Thunberg säger: ”Genom att sluta flyga minskar du inte bara ditt eget koldioxidavtryck utan skickar också en signal till andra människor omkring dig att klimatkrisen är verklig"

Boel Vallgårda, aktiv i Vi håller oss på jorden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel