Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kastellholmen kan snart vara ett öde spöklandskap

Artikel 2 av 28
Skarvstriden i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Det vi befarade har hänt! För några år sedan påpekade jag – i samband med en insändare om skarvinvasionen på Sandrevlarna i Hudiksvallsfjärden – att ett litet antal skarvar också brukade uppehålla sig på ”utstenarna” vid Kastellholmen, skriver Lars Gösta Larsson.

Annons

Jag uttryckte då en befogad oro för att skarvarna så småningom även skulle ta över den lilla utflyktspärlan som ligger där i direkt anslutning till Hudiksvalls hamn. Och nu är det på väg att bli precis som jag och många med mig befarade. Sedan islossningen i fjärden har allt fler skarvar börjat uppehålla sig även i trädkronorna på Kastellholmen och det är helt uppenbart att en större koloni av skarvar har börjat etablera sig där.

Läs nyhetsartiklarna: Kommunen bekräftar skarvbon på Kastellholmen – vill att länsstyrelsen prioriterar skyddsjakt: "Hoppas det räcker"

Kommunen bekräftar skarvbon på Kastellholmen – vill att länsstyrelsen prioriterar skyddsjakt: "Hoppas det räcker"

De kommer nu i allt större antal ”seglande” in mot Kastellholmen på kvällarna för att söka nattkvistar och det är en varningssignal som vi måste ta på allvar. Och det här kommer att gå fort nu om ingenting görs för att rädda Kastellholmen med dess unika historia och växtlighet. Under kvällen den sista april slog flera hundra skarvar ner på Kastellholmen och vi behöver knappast tvivla på vad som är på väg att hända. Inom kort (och det kan gå riktigt fort, det kan jag intyga) finns det risk för att Kastellholmen förvandlas till ett vitt spöklandskap samtidigt som den vidriga doften av skarvspillning sprider sig bland de nybyggda fastigheterna nedanför Köpmanberget.

Läs nyhetsartikeln: Ökning av skarv på Kastellholmen – nu vill kommunen skjuta fåglar och förstöra ägg: "Sett 80 till 100 stycken"

Det handlar alltså om två skilda problem. Det ena är att rädda den anrika och vackra Kastellholmen, och det andra att se till så att de nyinflyttade där nere i hamnområdet ska kunna leva även med öppna fönster och utnyttja sina balkonger och terrasser fullt ut. Och det ska ju snart börja byggas även på Kattvikskajen i den riktning som vinden oftast blåser i fjärden.

Gör något – och gör det nu! Det duger inte med några politiska långbänkar. För då är kampen över innan den ens har börjat. Jag har ingen universalmedicin, men man kanske kunde börja med en så kallad gasolkanon som smäller med jämna mellanrum under en period. Det fungerar ju på gäss, så varför inte … Då kanske skarvarna väljer en annan, mindre skadlig plats, och då behövs den inte längre.

Lars Gösta Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons