Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Känn sorg Gävleborg – nu blottar sig åter politikernas främlingskap

Politisk ledning utan insikt och i maktposition utan att känna ansvar för det förtroende den fått, är en katastrof för Gävleborgs skattefinansierade sjukvårdsregion. Hur kan det få fortsätta? undrar Jarl Karén.

För några dagar sedan framträdde regionens politiske sjukvårdsordförande i tv och svävade på målet något om att kanske kunna minska extra kostnaden för skattebetalarna på 300 miljoner kronor för hyrpersonal. På senare tid har i pressen förekommit kommentarer från läkare om ett förslag från politikerna om förändring av hälsovals- och hälsocentralorganisationer.

När den ödesdigra pandemin slog till, tog den professionella sjukvården direkt tag i situationen och organiserade upp hanteringen föredömligt utan att politikerna kunde sätta käppar i hjulen. Det var en liten omvälvning. Nu börjar pandemin blekna i Sverige, och då dyker politikerproblemet upp igen. De har tydligen karantänat in sig med solglasögon och öronproppar under pandemin, för nu blottar sig samma främlingskap från sjukvården som förut.

Sjukvårdsordförande Berger (S) brottas med de 300 miljoner extra han måste ta av skattebetalarnas pengar varje år för att skyla det sår i personaltätheten, som man systematiskt skapat under gångna år med total avsaknad av personalpolitik, och som en följd av det stor personalflykt.

Med bra ledning stannar personal. Med ingen ledning flyttar personal. Från region Gävleborgs sjukvårdsverksamhet flyttar personal. I många år har minst 300 miljoner av skattepengarna i Gävleborg inte gått till direkt vård utan till hyrpersonal som köpts dyrt för att hjälpligt och reducerat kunna hålla grytan ljummen. Och det fortsätter i samma spår.

Det hälsocentralsförslag som tagits fram utan kontakt med de anställda, gör ingen människa glad. Vi skattebetalande patienter kan ju aldrig få möjlighet till den vård vi önskar så länge de styrande maktpolitikerna i självgodhet vägrar att i samarbete med personal skapa möjlighet till arbetsvillkor som lockar personal att komma och stanna.

Politisk ledning utan insikt och i maktposition utan att känna ansvar för det förtroende den fått, är en katastrof för Gävleborgs skattefinansierade sjukvårdsregion. Hur kan det få fortsätta? Det byggs vettigt på sjukhussidan. Måtte en vettig ny ledning kunna göra så att gävleborgarna en gång kan få glädjas av att kunna nyttja personalbefolkade nybyggen. Men nu kan man bara känna sorg i Gävleborg.

Jarl Karén, Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel