Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jordbrukare – tänk på fåglarna när du plöjer åkern

Istället för att plöja åkern på hösten tycks många jordbrukare numera satsa på vårplöjning. Kan det vara därför som det syns färre lärkor och tofsvipor i våra trakter? undrar signaturen Fågelvän.

Våren är i antågande och med den vårfåglarna som kommer för att häcka, bland dem lärkor och tofsvipor. Tyvärr verkar fåglarna som häckar på åkermark ha minskat på senare år. Då undrar man om det beror på att jordbrukarna har ändrat skötselmetoderna? Vårplöjningarna verkar ökat markant. Det är olyckligt för lärkor och tofsvipor som har gjort sina bon och lagt ägg – och så kommer plogen. Då är allt förstört.

Jordbrukarna måste återgå till höstplöjning, och då lämna en remsa oplöjt efter en kant på åkern, kanske ett par meter bred, som ligger orörd. Så när fåglarna återkommer våren därpå kan de bygga sina bon där. När jordbrukaren plöjer året därpå kan denne byta den skyddade åkerremsan till annan sida av åkern.

Fågelvän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel