Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jag var taggad att börja jobba på hemtjänst Humlans intraprenad – men det blev inte så bra som det lät

Mycket som stod i den senaste artikeln om hemtjänst Humlans intraprenad stämmer absolut inte överens med hur verkligheten faktiskt ser ut, skriver signaturen HSF. Vad är det för vits att medarbetarna får vara med och lägga sina scheman när det ändras hejvilt? Och alla friskvårdstimmar som utlovades går inte att ta ut. Enhetschef Susanne Wikström svarar direkt.

Hemtjänst Humlan har som de flesta vet om vid det här laget startat en intraprenad som nu har pågått i ett år.

I en tidningsartikel stod det: "Ökat inflytande skapar friskare personal – hemtjänstmodell hyllas: "Alla borde få göra det här"" Jag och några andra, håller inte riktigt med i den frågan.

För ett år sedan startade intraprenaden, alla var taggade och hoppades på att detta skulle fungera. Visst, sjukskrivningarna har med all säkerhet minskats ... men resten då? Hur länge kommer sjukskrivningarna vara lägre? Är det på grund av intraprenaden, eller är det bara periodvis? Det är det ingen som vet.

Läs också artikeln: Intraprenad inom hemtjänsten startar – först i kommunen: "Det ger oss frihet"

För ett år sedan blev medarbetarna på hemtjänst Humlan lovade att man skulle få 1,4 timmar friskvård om dagen, större frihet över schemat och ekonomin samt sex timmars arbetsdag.

Detta upplever några inte följs alls då de flesta av medarbetarna fortfarande har arbetspass som varar mellan 7 på morgonen och 21.45 på kvällen, inte riktigt sex timmars arbetsdag.

Större frihet över schemat då? Jo - man fick vara med och lägga schemat från första början, men schemat som man sedan lagt blev ändrat till helt andra arbetspass och även på andra dagar än vad man själv hade lagt. Är det vad man kallar större frihet? Enligt mig är det skitsnack. Varför ska medarbetarna vara med och lägga sina scheman - när det ändå ändras hejvilt?

Angående friskvårdstimmarna, som från början var sagt skulle vara 1,4 timmar om dagen - har istället blivit tre timmar i veckan, när verksamheten tillåter. Det finns alltså flertalet gånger man inte fått någon friskvårdstimme överhuvudtaget på flera veckor, trots att man sagt till om detta.

I dagsläget får många träna på fritiden trots att det skulle ske under arbetstid, detta ska man sedan kunna ta ut genom att få gå hem tidigare andra arbetsdagar ... men inget skrivs upp någonstans – vad händer då om nuvarande chefen skulle sluta och man får en ny chef? Man kan ju inte bevisa att man har rätt till att gå hem tidigare på grund av att man gjort något på fritiden som skulle skett på arbetstid. Väldigt dumt!

Nej fy, mycket som stod i den senaste artikeln om detta ämne stämde absolut inte överens med hur verkligheten faktiskt ser ut. Gör om, gör rätt och framförallt - tala sanning.

HSF

SVAR DIREKT: När jag läser insändaren blir jag både förvånad, ledsen och besviken. Sitter ungefär med samma känsla som när man har ansträngt sig för att hitta den finaste presenten till nån man verkligen tycker om och denne uttrycker missnöje med vad hen har fått. Vi som jobbar på Humlan har trots allt fått nåt som ingen annan enhet i kommunen har fått. Vi får träna på arbetstid och förvaltningen betalar för en coach som hjälper och stöttar medarbetarna individuellt, utifrån deras egna behov och förutsättningar. En riktigt fin present tycker jag personligen.

Jag ska vara den första att erkänna att det första året som intraprenad inte har varit bara enkelt och vi är absolut inte i hamn ännu, men vi går definitivt i rätt riktning.

Sedan dag ett har det varit frivilligt att delta i hälsosatsningen och det vet alla medarbetare på Humlan. Det har även varit ett tydligt budskap och en förståelse för att brukarna alltid kommer i första hand och att vi tränar när verksamheten tillåter det. Inledningsvis enades vi om att man skulle träna under ordinarie arbetstid men några månader in i projektet valde vi att även gå till mötes de medarbetare som hellre ville träna på fritiden och senare ta ut den tiden som ledig tid. Det ska också läggas till att de 1,4 timmar som insändarens författare tar upp att de har lovats för träning även ska användas till verksamhetsutveckling och handledning med hälsocoachen.

Jag vill förtydliga att det inte är vanligt på Humlan att medarbetare jobbar mellan kl 07 till 21.45. De flesta medarbetare har ett dubbelpass eller en delad tur på en 4-veckorsperiod. De som har fler än ett sådant pass har valt det själva utifrån vad som fungerar bäst med tanke på den privata situationen. Alla medarbetare har fått vara med i schemaläggningen, även om alla inte kan få sina önskemål uppfyllda i alla lägen och precis som på de flesta arbetsplatser måste även vi jobba när ”kunderna” behöver oss.

Som enhetschef tar jag förstås det som skrivs på största allvar och jag kommer åter igen stämma av med mina medarbetare om de vill att vi fortsätter hälsosatsningen och intraprenaden eller återgår till ordinarie driftsform. Alla förslag kring hur vi kan fortsätta utvecklingen av verksamhet, individer och grupp tar jag förstås emot med öppna armar och jag hoppas att vi med en god, öppen och konstruktiv ton fortsätter vårt viktiga arbete.

Susanne Wikström, enhetschef hemtjänstområde Humlan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel