Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jag gruvar mig för att åka buss nu när det börjar bli halt: "Då är det bara att be en bön och blunda och hoppas att det går bra"

Överfulla bussar, chaufförer som kör fort och som sitter i livliga diskussioner i headset när uppmärksamheten borde vara på vägen och passagerarna. Signaturen "Livrädd resenär" tycker det är gruvsamt att åka busslinjen mellan Forsa och Hudiksvall. X-trafik skriver svar direkt.

Jag åker buss mellan Forsa och Hudiksvall under vardagarna, och det är ju också en upplevelse. Kan det verkligen vara lagligt att packa in så mycket folk i bussarna att många barn och vuxna måste stå hela vägen? Om olyckan är framme kommer det att sluta med katastrof. Är det inte bältestvång i bussarna?

Ofta är bussarna sena, och då ska det "köras in" tid. Då är det bara att be en bön och blunda och hoppas att det går bra. Det är ju bedrövligt att inte sätta resenärernas säkerhet först. Många chaufförer sitter ofta med sina headset i livliga diskussioner och glömmer bort att det är någon som tryckt på knappen och vill av. Resultatet blir att de står på bromsen så folk som står flyger åt alla håll.

Nu när det börjar bli halt efter vägarna är det riktigt gruvsamt att åka buss och så ska det väl inte vara? Det har skrivits om detta förut men ingenting händer. Skiter ni i det? Det verkar ju nästan så, tycker jag. Ni får väl ta ett snack med era anställda och skicka dom på en kurs i trafiksäkerhet. Snälla, gör något åt saken så vi och våra barn kan känna oss trygga när vi åker buss, för som det är nu gör vi det inte! Hoppas att media uppmärksammar detta då det är ett återkommande problem.

Livrädd resenär

SVAR DIREKT: På skolturerna efter linje 21 har vi många resenärer och av den anledningen kör vi två bussar i dessa lägen. Enligt vår statistik ska dessa bussar räcka gott och väl för antalet resenärer i dagsläget. När antalet resenärer ökar på våra busslinjer ser vi självfallet till att hitta en lösning.

I statistiken ser vi inte heller några större problem med förseningar som ska köras in, men det kan naturligtvis finnas undantag. Vi är väldigt tacksamma om vi får synpunkter direkt till oss av både bussförare och resenärer som upplever problem så att vi kan komma med en lösning snarast möjligt.

Självklart strävar vi efter att inte ha några stående på våra regionala busslinjer även om det i vissa fall kan förekomma, men då företrädesvis på kortare sträckor. I de bussar som det finns bälten ska dessa användas och bussarna är dessutom godkända för att få ta ett visst antal stående resenärer, även om det inte är att föredra.

När det gäller förarnas användande av telefon så ska detta begränsas till samtal med trafikledningen, vilket inte är frekvent och inte ska göra att uppmärksamheten gentemot resenärerna ska bli lidande.

Vi vill gärna att du hör av dig till oss på 0771-9 10 10 9 och beskriver vilken tur som du inte upplever bra så att vi får möjlighet att undersöka det närmare.

Rickard Sjöqvist, trafikutvecklare X-trafik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel