Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jag är oroad över vad som händer i utbildningsnämnden i Ljusdal

 
Förändringar på Los skola
Visa alla artiklar

De styrande politikerna från Triaden i utbildningsnämnden agerar, angående Los skola och förskola på ett sätt som i det närmaste är obstinat. Trots att de upplyses om att de föreslagna åtgärderna bryter mot lagar och regler så fortsätter man på inslagen bana. Agerandet är helt tondövt, skriver Fredrik Röjd, Ljusdalsbygdens Parti.

Den senaste tidens händelseutveckling angående Los skola och förskola finns det verkligen mycket att säga om. De styrande politikerna från Triaden i utbildningsnämnden agerar på ett sätt som i det närmaste är obstinat. Trots att de upplyses om att de föreslagna åtgärderna bryter mot lagar och regler så fortsätter man på inslagen bana. Agerandet är helt tondövt.

Enligt gällande statliga regler skall ett förskolebarn ha minst 7,5 kvadratmeter inomhus och 40 kvadratmeter utomhus. Till hösten kommer det enligt de senaste uppgifterna att gå 23 barn på Los förskola. 23 barn motsvarar ungefär två fulla avdelningar om vi talar om de yngsta barnen. Nu vill utbildningsnämnden pressa in dessa barn i en enda avdelning på en inomhusyta som motsvarar 4,8 kvadratmeter per barn. Därtill blir alltså barngruppen för stor, och ventilationen ska vi inte tala om, och någon plan för utomhuslekmiljön har jag över huvud taget inte sett. Finns det ens någon plan?

När det gäller högstadiet är det lika illa. Enligt förslaget från Triaden skall 23 elever husera på 50 kvadrat, och då skall alla teoretiska ämnen undervisas i samma lokal. Det innebär rent praktiskt att ett ämne som kemi skall undervisas i en lokal som inte alls är förberett för detta: varken dragskåp eller skyddsduschar finns. Hur harmonierar detta med arbetsmiljölagen och kemikalielagstiftningen? Inte alls skulle jag vilja påstå.

Varför vill då de styrande i Triaden genomföra dessa grova försämringar i Los? Jo, saken är den att lyckas de minska kostnaderna per förskolebarn så kan de dra in på barnpengen även till de fristående förskolorna. Detta kommer att drabba exempelvis den välfungerande och populära kooperativa förskolan i Föne. Är det någon som på allvar tror att Ljusdals kommun själva skulle driva förskola i Föne? Nej, det är det väl ingen som tror.

I Ämbarbo, Ljusdal däremot vill Triaden bygga en ny jätteförskola, och det har man redan beslutat om. Fast man vet ännu inte vad detta bygge kommer att kosta! Fundera på detta, skulle du som läser detta besluta om att bygga ett hus utan att först veta kostnaden? Jag tror inte det.

Jag är oroad över vad som händer inom utbildningsnämnden. Det säger något att ett av lärarfacken nyligen kände sig nödgade att informera nämndens ordförande och vice ordförande om att de har att följa Skollagen. Jag skulle vilja fylla på och påminna om Barnkonventionen som nu är svensk lag.

Fredrik Röjd, Ljusdalsbygdens Parti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel