Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inte bara orientering som stör i skogen under fåglarnas häckningsperiod

Det är märkligt att skogs- och jordbruksföretag har nåt slags undantag från de lagar och regler som gäller oss vanliga människor - dvs att man inte får förstöra fågelbon och döda djurungar, skriver signaturen Observant.

Annons

Jag håller helt med Agneta Lindberg som i sin insändare skrev om det olämpliga i att ha orienteringstävlingar nu. Tyvärr finns det andra verksamheter som utgör än värre störningar för fågel- och djurliv .

Läs också insändaren: Hur kan man tillåta orientering nu – mitt i skogens barnkammare?

Skogsbruket i Sverige pågår utan avbrott året runt - också nu under fåglarnas känsliga häckningsperiod. Röjning, gallring, slutavverkning och markberedning spolierar häckningen för mängder av fåglar varje år. Bon, ägg och ungar flyger till höger och vänster och krossas mot marken när träden faller. Markberedning på hyggen plöjer sönder de markhäckande fåglarnas bon.

Även inom det svenska jordbruket förstörs varje år massvis med fågelbon när de markhäckande fåglarnas bon blir nerplöjda eller sönderharvade under vårbruket. Exempel på arter som drabbas hårt är tex tofsvipor, sånglärkor och storspovar. Rådjurskid och fåglar som trycker i gräset kan dödas av slåtteraggregaten i samband med höskörd.

Det är märkligt att skogs- och jordbruksföretag har nåt slags undantag från de lagar och regler som gäller oss vanliga människor - dvs att man inte får förstöra fågelbon och döda djurungar.

Observant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons