Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inget munskydd under transporten – sjukhusets svagaste länk?

Signaturen Undrande patient kände sig otrygg på Hudiksvalls sjukhus vid transport mellan avdelningarna. Personen som skötte transporten använde varken visir eller munskydd.
Region Gävleborg ger svar direkt.

Precis när corona-pandemin hade tagit ny fart, och skarpare restriktioner införts på alla plan, blev jag kallad till Hudiksvalls sjukhus för att gå igenom en tidigare uppskjuten invärtes operation.

I alla kontakter med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i samband med inskrivning, narkosinformation, operation, uppvaknande och eftervård visade all personal stor respekt för att inte riskera smittspridning. Alla var utrustade med plastvisir framför ansiktet och alla som inte var tvingade till ”närkontakt” höll också föredömligt avstånd både före och efter operationen.

Men en kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk och man kan verkligen fundera över vad som gått fel när en person så uppenbart bara struntar i de skyddsåtgärder som alla andra respekterar. Så här var det:

Efter uppvaknandet ur narkosen blev jag informerad om att jag skulle förflyttas till den kirurgiska vårdavdelningen. Efter en stund kom en ung man från ”transporten” för att hämta mig och min säng.

Ynglingen använde varken visir eller munskydd! Under transporten, och främst i hissen, befann han sig med sitt huvud bara någon halvmeter ifrån sängens huvudända och precis ovanför mitt ansikte. Där och då kände jag mig verkligen inte trygg i min utsatta situation. Hissen är ju en potentiellt smittutsatt plats.

Har transportavdelningen missat all information eller bara glömts bort?

Undrande patient

Svar direkt:

Tack så mycket för synpunkter och frågor. Vi beklagar om du upplevt brister som patient under din sjukhusvistelse och ska här förklara hur allt ska fungera vid nämnda patienttransporter.

På sjukhusen har all personal strikta instruktioner om hur den ska skydda sig och patienter när det gäller vårdhygien.

För patienttransporter av det slag som du nämner i din insändare har det fram till den 18 november inte varit krav på att personalen ska ha munskydd och/eller visir (numera krävs munskydd vid nära patientkontakt). Det har dock hela tiden ställts strikta krav på andra gällande vårdhygienrutiner, att Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att hindra spridningen av covid-19 följs och givetvis då att personalen inte har minsta sjukdomssymtom vilket arbetsledningen ständigt kontrollerar.

Lars Hedlund, enhetschef, logistik och service

Roger Westerlund, verksamhetschef och ansvarig för covidvården vid Hudiksvalls sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel