Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Industriområden ska inte byggas nära bostäder och jordbruksmark

Politikerna i Ovanåker har fattat en del dåliga beslut, bland annat när det gäller industriområdet i Gårdtjärn. Att nu dessutom låta industriområdet ta klivet över Faluvägen och inkräkta på jordbruksmark, kommer att bli ett felbeslut, skriver Per Godin.

Apropå planerna på att skapa nya industriområden i Edsbyn på andra sidan Faluvägen.  Politikerna i Ovanåker har tagit många beslut i detaljplanefrågor genom åren. Några beslut har varit bra men några sämre. De bättre säkert beroende på att man lyckats ha rätt om framtiden. De sämre säkert beroende på svårigheten att se in i framtiden.

Två bra beslut: Att expropriera marken där Edsbyverken byggdes. Att låta Trafikverket dra genomfartsvägen Faluvägen utanför centrum.

Två sämre beslut: Att skapa ett industriområde på Gårdtjärn i tron på att järnvägen skulle vara transportlösningen i framtiden utan att förutse att villabebyggelse på andra sidan järnvägen skulle kräva en skola för alla barn där. Att låta bygga ett ridhus utan att se att det området skulle utvecklas till ett större industriområde än de var innan.

Att nu låta industriområdet ta klivet över Faluvägen och inkräkta på jordbruksmark, kommer att bli ett felbeslut. Planeringen måste hålla isär industriområden och jordbruksmark, hålla isär industriområde och bostadsområden. Mellan dessa områden behövs buffertzoner.

Förslag: Använd området mittemot Edsbyverken på andra sidan väg 301 mot Muckeltjärn till industriområde om utrymme behövs.

Per Godin, Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel