Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur tar museet hand om sina turister?

Det är ju på sommaren som turister och "återvändare" som vi, kommer till orten, intresserade och nyfikna på vad som hänt på museet, skriver insändarna Sven och Annette Stormdal som tycker att öppettiderna är för begränsad för Ljusdalsbygdens museum. Ljusdalsbygdens museum svarar direkt.

Annons

Torsdag i förra veckan hade vi planerat att besöka nyinvigda Ljusdalsbygdens museum. Men vi möttes av en stängd entré och ett anslag om mycket begränsade öppettider under sommaren: Mån-Tis 11-16, Ons 17-20, Sön 11-16.

Inställt besök alltså.

Så vi gick till närmaste restaurang för att trösta oss med lunch istället. Vid bordet bredvid satt ett turistsällskap som vi började prata med. Efter en stund kom det fram att dom också hade planer på att besöka museet.

Vi berättade om vårt eget inställda besök och de blev lika besvikna som vi redan var.

Så vi undrar, det är ju på sommaren som turister och "återvändare" som vi, kommer till orten, intresserade och nyfikna på vad som hänt på museet. Och möts av stängd entré och begränsat öppethållande.

Tråkigt och svårförståeligt tycker vi.

Sven och Annette Stormdal

SVAR DIREKT: Jo, det är tråkigt att vi inte har tillräckligt med personal att kunna hålla öppet som vi skulle ha velat göra under sommaren – i all synnerhet som museet har nyöppnat i nya lokaler. Om man däremot känner till orsaken till de begränsade öppettiderna blir det emellertid inte särskilt svårförståeligt.

Under de två år som flyttningsarbetena pågått, samtidigt som vi med egna medel och egen personal byggt om och anpassat det gamla mejeriet till ändamålsenliga lokaler för museiverksamhet, så har fem av museets fast anställda gått i pension och vi har inte haft möjlighet att återbesätta någon av dessa tjänster på grund av svag ekonomi.

När vi äntligen kunde slå upp portarna i slutet av juni behövde vi som jobbat med museibygget/flytten ta en välbehövlig semester efter hundratals övertidstimmar. Den enda som kunde hålla ställningarna då var vår nyanställda receptionist som inte hade någon semester att ta ut, och hon har hållit museet öppet så gott det går på en 75%-tjänst.

Så här ser det ut på ett litet landsortsmuseum som har en ganska usel finansiering för sin verksamhet – jag är den förste att beklaga!

Vänlig hälsning

Owe Norberg

Ljusdalsbygdens museum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel