Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur står det till i dagens skola? Lärarbristen är inget att rycka på axlarna åt!

Det går inte att spara sig till flera och friskare lärare eller bättre resultat. Varje kommun har val att göra, även Ljusdals kommun. Att prioritera skolan är att prioritera framtiden, skriver Lärarförbundet Ljusdal.

Ja, hur står det till i dagens skola? Tackar som frågar, men inte så bra. Arbetsbelastningen är hög. Lönerna är låga. På alltför många håll saknas behöriga och legitimerade lärare som ska undervisa våra elever.

Lärarbristen är något som måste åtgärdas. Det finns lagar och förordningar som reglerar skolans verksamhet på olika sätt. Men lever kommunerna upp till sina åtaganden? Våra elever har rätt till utbildade och kompetenta lärare, från förskola, grundskola och till gymnasiet. Vem vill bli opererad av en outbildad läkare?

Enligt en prognos från SCB kommer det att saknas 80 000 lärare inom en tid av tio år. Lärarbristen är alltså inget att bara rycka på axlarna åt. Många lärare har lämnat skolan, ofta på grund av dålig arbetsmiljö och låga löner. Det går inte att spara sig till flera och friskare lärare eller bättre resultat. Varje kommun har val att göra, även Ljusdals kommun. Att prioritera skolan är att prioritera framtiden.

Kompetensförsörjningen måste upp på agendan. Med förbättrade arbetsvillkor och höjda löner blir läraryrket mer attraktivt. Fler skulle välja att utbilda sig till lärare och lärare som har lämnat skolan skulle kunna välja att komma tillbaka. Det är vi övertygade om.

Lärarförbundet Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel