Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur man förgör en hälsingegård – Innovativt bygdespel om rafflande förintelse

En av Hälsinglands allra värdefullaste gårdsanläggningar, Jon Pers i Nore, Ljusdals kommun förfaller. Märkligt att det bara kan få fortgå medan vi tillåts sitta och titta på – på första parkett, tycker Maj-Britt Andersson.

Coronaviruset har fört med sig många innovativa lösningar inom scenkonsten. I Ljusdal lanseras en ny form av bygdespel på gården Jon Pers, som stått obebodd sedan 1960-talet. Där finns sittplatser på första parkett för den som önskar följa en kulturhistoriskt synnerligen värdefull hälsingegårds rafflande förintelse.

Jon Pers är en komplett gårdsanläggning från 1800-talet uppförd i utsökt Ljusdalsarkitektur, och med ett rum, och en portal, dekorerat av allmogemålaren Anders Ädel från Ljusdal, som målade i världsarvsgården Kristofers i Järvsö. Gårdsanläggningen består av ett bostadshus i två våningar, i vinkel mot detta ett boningshus i en våning med tillbyggd lång ladugårdslänga mitt på baksidan. Än så länge... Antiktjuvar har redan galant plockat ur ett blyspröjsat fönster med munblåst glas.

Gårdspumpen är borta. Gårdens härbre och magasin, finns de kvar? Vad försvinner härnäst? Gårdens rödfärgade fint sågade liggande fasspontpanel? Förstukvisten med "snickarglädje" från ett av boningshusen? Eller porten med årtalet 1851 och spår av draperimotiv av Ädel? Kanske vi får se någon antiktjuv trilla ut ur något fönster med Ädels nedskurna inredning i bitar? Kanske hela gårdskomplexet rullas iväg någon dag?

Gården är en raritet också med sitt läge påminnande om Ljusdals agrara historia mitt i ett villaområde på en flack tomt vid Ramsjövägen med utsikt över älven. Det är där "Joppens i Nore" hör hemma, ingen annanstans, på gångavstånd från Ljusdals kyrka, centrum och tågstation - med tåg från Gävle hela dagarna. För trettio år sedan under min inventering av allmogemåleri i nordvästra Hälsingland kontaktade jag Länsstyrelsen Gävleborg med förslag till byggnadsminnesförklaring av Jon Pers, med stöd av dåvarande gårdsägare. Från Allmänna arvsfonden har gården nyligen sålts till nya ägare men utan garantier för ett bevarande av gården.

"Stor hänsyn ska tas till gården Jon Pers..." heter det i en fördjupad översiktsplan för Ljusdals tätort 2019. Trettio år efter att jag larmade Länsstyrelsen i Gävle, och Ljusdalsbygdens museum, om akut behov av skydd, vård och underhåll för Jon Pers, en absolut omistlig kulturmiljö, kommer så till gården - en sittbräda.

Maj-Britt Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel