Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur kan man tillåta McDonald's förfula vyn av kyrkan – intrycket blir helt förskräckligt

Min fråga är hur man nu överhuvudtaget har kunnat tillåta placeringen av denna typ av byggnad ”framför kyrkan”, som det ju in praktiken blir, skriver Christina Berg-Tylöskog. Kommunalrådet Marie Centerwall (S) och Fredrik Skoglund (S), ordförande i miljö- och byggnämnden, skriver svar direkt.

Intressant läsning om senaste kommunfullmäktigemötet i Bollnäs. ”McDonald's skapade het debatt”. Äntligen, tänkte jag, som nyss hade beskådat eländet. Men tro inte att debatten i kommunens högsta beslutande församling handlade om hur förskräckande förfulande denna byggnad blir i stadslandskapet, nära en välkänd 1400-talsbyggnad, kyrkan. Det var parkeringsplatser debatten handlade om.

Byggnadsnämnden i Bollnäs har väl knappast, genom många år, gjort så mycket för att försköna vår stad. 60-talets, och därefter, rivningar av vacker träbebyggelse, som gav plats åt intetsägande eller rent förskräckliga skapelser är väl vad som bidragit till benämningen ”Sveriges fulaste stad” en gång. Däremot har det känts som att en ljusning har skett under de senaste decennierna, och mycket positivt har inträffat med omsorg om miljön.

Min fråga är hur man nu överhuvudtaget har kunnat tillåta placeringen av denna typ av byggnad ”framför kyrkan”, som det ju in praktiken blir. Även om miljön runt kyrkan inte formellt omfattas av riksintresse, så känns det sorgligt att det lokala kulturintresset är så ringa. För ögat ligger kyrkan och McDonald's helt tillsammans – och intrycket är helt förskräckligt.

Jag har själv suttit i byggnadsnämnden i Kalmar i 12 år, och vågar påstå att ett bygglov av detta slag aldrig skulle ha kunnat ges där.

Men det värsta har vi nog inte sett ännu. Den verkliga chocken blir om kvällarna när kyrkans vackra fasadbelysning dränks av McDonald's starka belysning och skrikiga skyltar. Då kanske Bollnäspolitikerna ångrar sig.

Har kyrkofullmäktige fått yttra sig i denna fråga?

Christina Berg-Tylöskog, Rengsjö

SVAR DIREKT: Den nya detaljplanen över stadshuskorsningen/-parkeringen har under 2018 varit utställd för såväl samråd som granskning i enlighet med Plan- och bygglagens föreskrifter.

De synpunkter som inkom under samrådsprocessen bland annat från Länsmuseet angående närheten till kyrkan har hanterats på ett sätt som gjort alla instanser nöjda.

Ingen överklagan inkom och planen vann därför laga kraft i oktober 2018.

Svenska kyrkan har i likhet med övriga sakägare beretts möjlighet att yttra sig över McDonalds bygglovsansökan och har i sitt yttrande meddelat att man inte har någon invändning mot det planerade byggnadsprojektet.

Marie Centerwall (S) kommunalråd

Fredrik Skoglund (S) Ordförande i miljö-och byggnämnden.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel