Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur kan ekokommunen Hudiksvall avverka Nyckelbiotopen Galgberget?

Vänsterpartiet är kritisk till att en självutropad ekokommun som Hudiksvall avverkar skyddsvärd skog på Galgberg.

Under ett antal veckor har kommunen avverkat stora delar i den tätortsnära skogen på öster i Hudiksvall. Tätortsnära skog bär på många värden, inte minst för människors välmående.

Det har därför varit svårt att förstå syftet med avverkningarna då skogen, förutom sitt egna värde, också bär på stora sociala värden för samhället.

Men när kommunen nu fortsatt med sin avverkning i nyckelbiotopen Galgberget funderar man på riktigt vad det är som pågår. Det är faktiskt anmärkningsvärt hur Hudiksvalls kommun, som ju är en ekokommun, avverkar skog i en nyckelbiotop med höga naturvärden.

Kommunen har alltså avverkat i den fina gamla granskogen på Galgbergets östra del, då det bedömts att skogen utgör en säkerhetsrisk och att skogen är "slut". Detta resonemang bygger helt och hållet på okunskap. Det finns sätt för att göra skogen tillgänglig och samtidigt bevara och främja skogens värden. Om viljan finns. Trots lovord om att låta skogen vara, är skogen nu avverkad.

Kommunfullmäktige biföll enhälligt en motion från Vänsterpartiet om att ta fram en långsiktig strategi för en hållbar skog-, mark- och parkförvaltning. Det betyder att det finns en politiska vilja i dessa frågor. Hur är detta då möjligt?

Hotet mot den biologiska mångfalden är på riktigt och som kommun är det viktigt att gå före och visa vägen. Tråkigt att Hudiksvalls kommun gör tvärtom.

Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp: Ulrica Högbergh, Charliene Kiffer Goude, Alf Norberg, Olle Jonsson, Johan Wallinder, Siv Cavallin, Delshad Saleh, Lars Berglund, Joel Nordkvist, distriktsordförande Vänsterpartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel