Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur kan det vara sådan skillnad mellan skolorna när det gäller läxor?

Alla elever har inte samma möjligheter att få hjälp med läxläsningen hemma. Är det då rätt av skolan att delegera ansvaret före elevernas inlärning till föräldrarna? undrar signaturen Orolig förälder.

Hur kan det vara sådan skillnad på skolorna när det gäller läxor? Läxorna verkar styras av godtycke och spännvidden bland lärarna är allt från läxfritt till nära nog elitism, där barn och föräldrar måste ta till kvällar och helger för att hinna med alla läxor.

Vad är det som styr och vad säger egentligen lagstiftningen om läxor? Och vad säger exempelvis forskningen om läxors effekt på inlärningen på låg- och mellanstadieelever? Det känns verkligen inte som att läxorna på kommunens skolor vilar på någon större vetenskaplig grund.

Vidare har inte alla elever samma möjligheter att få hjälp hemma. Det kan handla om ensamstående föräldrar med många barn som inte hinner med läxorna, föräldrar till barn med särskilda behov som har fullt upp att vara föräldrar, att vissa elever behöver all energi för att klara sig igenom skoldagens krav på fokus och stillasittande, föräldrar som inte är från Sverige och har svårt med språket m.m. Är det då rätt av skolan att delegera ansvaret för elevernas inlärning till föräldrarna?

Orolig förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel