Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur kan det vara så olika åsikter om hur mycket kompetens som behövs för att jobba inom lantbruket?

LRF och arbetsförmedlingen tycks ha helt olika åsikter om hur lång utbildning som behövs för att kunna jobba inom jord- och skogsbruk. När EU-beslutet kom att utländsk arbetskraft inom livsmedelsindustrin åter skulle tillåtas resa in i landet så ställdes plötsligt snabbutbildningen in, skriver Björn.

Jag satt och tittade igenom SVT text-tv, som jag brukar, nu på söndagsmorgonen 31 maj, och kom då in på en sida med den här informationen:

"Utbildning för arbetslösa stoppas:  Under två veckor skulle arbetslösa i    coronakrisens spår snabbutbildas till säsongsjobb i lantbruket. Men nu pausas utbildningen, rapporterar SVT Skåne."                               

Anledningen är att jordbruksbranschen hellre vill ha utländsk arbetskraft. Få av eleverna på arbetsförmedlingens utbildning kommer ens ut till praktikplatser.              LRF anser att utbildningen dels är för kort, dels att EU-beslutet om att tillåta resor för arbetskraft inom livsmedelsindustrin gör att man nu kan få hit sin utländska arbetskraft.     

Det vore intressant att få en replik från någon av dem som tyckte att svenska arbetslösa skulle skickas ut i myllan eller skogen, speciellt när jordbruksbranschen antyder själva att de hellre anställer sin arbetskraft från utlandet. Men det var väl mest politisk opportunism.

LRF:s och arbetsförmedlingens åsikter tycks skilja sig åt över vilken kompetens som krävs för att jobba inom jordbruket då LRF anser att två veckors utbildning är för kort. Det kan man ju förstå, då en gymnasial jordbruksutbildning är på tre år.

Björn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel