Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur har omsorgsnämnden i Ljusdal tänkt för framtiden?

Åldrandet och sjukdom är inget vi kan ändra på, men tryggheten att veta, hjälp och stöd finns att få om behov uppstår, skriver May Persson som ställer sig frågande till omsorgsnämnden i Ljusdal. László Gönczi (MP), Ordförande i Omsorgsnämnden svarar direkt.

Då var det dags igen, att dra åt svångremmen på äldreomsorgen. Tacksam, om vi som står på tur för eventuell omsorg, får en fingervisning hur ni har tänkt framöver.

Tyvärr kommer inte alla att klara sig med hjälp av anhöriga (om man har några) tills vi ramlar över kanten.

Några frågor som är intressanta att få svar på:

Nedläggningen av Gullvivan blev inte den besparing som var kalkylerad. Vad visade konsekvensanalysen, före och efter stängningen? Det finns väl en sådan? Vad är det som säger att stängningen av ytterligare ett boende ger annat än ångest och oro hos hyresgästerna, vårdtagarna, anhöriga och inte minst personalen (hur orkar de)?

Pengar finns inom kommunen, det har vi fått tydliga indikationer på de senaste dagarna. Läge för en ombudgetering?

Åldrandet och sjukdom är inget vi kan ändra på, men tryggheten att veta, hjälp och stöd finns att få om behov uppstår.

Färgen på väggarna, utsikten är kanske inte prio ett, när ångesten och oron kommer, en varm mänsklig hand att hålla i, är kanske det enda man önskar sig.

Där är personalen den bästa och viktigaste investeringen.

Det kan väl ändå inte vara så att Sveriges heliga ko: vård, skola och omsorg – håller på att gå mot svältdöden?

Ser fram emot svar, hur ni tänker framöver.

MVH

May Persson

SVAR DIREKT: May Persson frågar oroligt och med en beundransvärd inlevelse om omsorgsnämndens beslut att stänga platser i det särskilda boendet på Gärdegården. Först tolv och sedan ytterligare tolv om nämnden i mars finner det möjligt.

May påstår att nedläggningen av Gullvivan inte blev den besparing som kalkylerats. Helt klart behövde den hållas vid liv två månader extra men det var ett ekonomiskt engångsproblem. I övrigt är det svårt att genomskåda hur stor besparingen blev eftersom nedläggningen ledde sannolikt till utökade kostnader på annat håll där de göms i allt övrigt.

Vi är övertygade om att nedläggning av tjugofyra platser ger en påtagligt minskad kostnad.

Pengar finns i kommunen försäkrar May oss. Vad jag ser är att det i varje fall inte finns i nämndens budget, inte efter de olika besparingsbeslut vi har tagit, med nedskärningar i förvaltning, minskning av sjukskrivningar med mera.

May beskriver behovet av trygghet och mänskliga kontakter och jag håller helt och hållet med. Vi har gjort bedömningen att det blir något mindre av den sorten, men samtidigt har vi läst den forskning som säger att det inte finns ett direkt samband mellan trivseln och antalet placeringar i särskilda boenden. Det gäller att utveckla hemtjänsten så att den kan klara det utökade uppdraget.

Jag delar din oro men är inte lika alarmerad som du. Vi kommer att ha över 220 platser kvar i kommunen och vi ser till att de som mest behöver får tillträde till dem. Våra gamla ska kunna känna sig trygga.

László Gönczi (MP)

Ordförande i Omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel