Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur har bristen på munskydd påverkat debatten i Sverige?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Sverige är ett av få länder i världen som inte rekommenderar munskydd. En förklaring är säkert statsepidemiolog Anders Tegnells ihärdiga förnekande av munskyddens effekt. Men är det hela sanningen? undrar Janne Åberg.

Vad har Sverige gemensamt med diktaturer som Somalia. Sudan, Eritrea, Jemen och Syrien? I stort sett ingenting skulle man väl vilja hävda.

Men tyvärr är svaret att Sverige och dessa diktaturer är några av de få länder i världen som INTE rekommenderar munskydd mot covid-19 (utöver Grönland och Fijiöarna där det väl knappast råder någon större trängsel).

Hur kan detta vara möjligt i ett så pass upplyst land som Sverige? En förklaring är säkert statsepidemiolog Anders Tegnells ihärdiga förnekande av att munskydd har någon effekt. Men kan detta verkligen vara den enda förklaringen? Nej säkert inte. Vad som inte diskuterats i denna fråga och som Tegnell nogsamt undvikit att nämna är den stora brist på munskydd som förelegat i Sverige ända sedan pandemin bröt ut. Man har till och med haft problem med att få tillräcklig tillgång till skydd inom sjukvården.

Så även om Tegnell skulle propagera för användning av munskydd för gemene man så hade vi ändå inte kunnat använda sådana på grund av det faktum att de knappast funnits att få tag på i detta land och om så vore fallet till ockerpriser.

Orsaken till denna stora brist på munskydd är hittills obesvarad men jag slår vad om att Tegnell vet mer om den saken.

Janne Åberg, 70+

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel