Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hudiksvalls kommun skulle vinna på att införa sju timmars arbetsdag

Projekt i Ljusdal, Timrå och Sundsvalls kommun visar att sju timmars arbetsdag främjar både återhämtning och inflytande. Vi är övertygade om att Hudiksvalls kommun skulle bli en attraktiv arbetsgivare om det infördes även här, skriver ordförande i Vision Hudiksvall och flera skyddsombud.

Annons

Vision i Hudiksvall har med stort intresse följt de projekt i vårt närområde som handlar om sänkt arbetstid och tillitsbaserad styrning. Den 8 maj hade vi förmånen att få ta del av vad forskarna Kaj Gustavsson och Mikael Vallström (FOU Region Gävleborg) kommit fram till efter att följt projektet med sju timmars arbetsdag inom socialtjänsten i Ljusdal. Resultatet av projektet i Ljusdal uppvisar likartade resultat som från Timrå och Sundsvalls kommun. Personalen upplever en ökad återhämtning, minskade sjuktal, minskad personalomsättning, bibehållen kvalité och lättare att rekrytera.

Projekten med sänkt arbetstid har också fungerat som en katalysator för en styrning som syftar till att främja en helhetssyn på medborgaren. När personalen har ett större inflytande gällande möjligheter att ta beslut om hur och när det egna arbetet ska utföras så ökar handlingsutrymmet.

Medarbetardriven utveckling förutsätter dock att arbetet stöttas av den politiska ledningen och förvaltningsledningen. Med avstamp i Hudiksvalls kommuns värdeord ”framåtanda och utveckling” så avser Vision i Hudiksvalls kommun att inom kort begära en förhandling om sju timmars arbetsdag inom Vision avtalsområde. Vi är övertygade om att det bidrar till att vår kommun blir en attraktiv arbetsgivare.

Kim Jutterström, ordförande Vision Hudiksvall

Mikael Damberg, huvudskyddsombud

Elisabeth Gafvelin, skyddsombud

Åsa Langer, skyddsombud

Carolina Fors, skyddsombud

Rebecca Berglund, skyddsombud

Linda Strandell, skyddsombud

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons