Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hudiksvalls kommun har inte råd att låta bli att visa de ideella biståndsorganisationerna uppskattning

Vi tycker att det är fel att Hudiksvalls kommun likställer ideella biståndsorganisationer som gör en enorm samhällsinsats, med kommersiella företag. Man har helt olika förutsättningar och roller, skriver oppositionsråden Charliene Kiffer Goude (V) och Caroline Schmidt (C).

Är detta en rimlig hantering av ideella biståndsorganisationer som gör en enorm samhällsinsats?

På kommunfullmäktige i måndags ställde vi varsin fråga kring att ideella biståndsorganisationer likställs med kommersiella verksamheter. Hädanefter ska biståndsorganisationerna betala för det avfall som kommer av det som skänkts av privatpersoner men som av olika anledningar inte går att sälja vidare. Detta beslut kommer enligt tekniska nämndens ordförande på grund av kommunens nya återbruksverksamhet på återvinningscentralen.

Vi tycker att det är fel att kommunen likställer ideella biståndsorganisationer som gör en enorm samhällsinsats, med kommersiella företag. Man har helt olika förutsättningar och roller.

Läs också insändaren: Det här är inget som vi på Ulvberget hittat på nu – vi följer kontraktet

Vi frågade fullmäktige om det är en rimlig hantering av viktiga ideella krafter som bidrar till ett bättre samhälle både lokalt och internationellt, men fick inte svar på den frågan. Med bättre kommunikation och dialog vinner man möjligheten att tillsammans söka nya kreativa sätt att samarbeta. Dessa samarbeten kan vara avgörande i en tid då kommunen står inför stora prövningar och vi kan på sikt förlora mycket samhällsekonomiskt om detta inte fungerar.

Läs också artikeln: Nya avgifter från kommunen kan slå hårt mot biståndsorganisationer: "Jag kokade och skakade"

Kommunen borde vårda de ideella biståndsorganisationerna som bidrar till en långsiktig hållbar utveckling. I och med detta beslut skickar istället kommunen ut en signal om att man inte värderar den samhällsnyttan och det arbete de ideella biståndsorganisationerna bidrar med. Det om något har Hudiksvall inte råd med.

Det är dags att majoriteten (S, M, Mp) i Hudiksvall börjar se den långsiktiga samhällsnyttan med dessa samarbeten för att klara de sociala, ekologiska och ekonomiska utmaningar vi står inför.

Charliene Kiffer Goude, oppositionsråd (V)

Caroline Schmidt, oppositionsråd (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel