Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hudiksvalls badhus är en pärla i kommunkronan!

 
Hudiksvalls badhus utreds för nedläggning
Visa alla artiklar

Inse värdet av vårt charmiga 50-tals badhus med perfekt centralt läge. Ett nedstängt vackert badhus i centrum lockar inte till inflyttning, men kan leda till utflyttning. Det är dumt att spara sig till döds, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Kommunledningen i Hudiksvall har långt framskridna planer på att stänga badhuset i central Hudiksvall. Som skäl anförs kommunens svaga ekonomi, akut renoveringsbehov och dålig arbetsmiljö för personalen.

Om man granskar dessa påståenden känns beslutet om stängning som både oförståndigt och överilat.

Enligt uppgift från förvaltningschefen är den årliga kostnaden för hyra och elförbrukning cirka 940 000 kr/år. Hyran är så kallad internhyra eftersom det är kommunen som äger fastigheten. Vid stängning kan man inte räkna med några hyresintäkter, för till vad kan ett badhus användas om inte till bad? Vissa energikostnader kvarstår efter eventuell stängning, eftersom det väl krävs viss uppvärmning för att undvika frysning av vattenledningar etc.

Personalkostnader försvinner inte eftersom personalen skall flyttas till kommunens övriga badhus i Delsbo och Iggesund.

Att badhuset skulle ha omfattande akut renoveringsbehov låter märkligt. Badhuset var ju stängt under 18 månader för omfattande renovering med återöppning hösten 2011. Hur motiverar man denna renoveringskostnad på närmare 8 miljoner om man redan 8 år senare förordar stängning?

Läs också artikeln: Bassängen i Hudiksvall klarar minst tio år till enligt utredning: "Mycket som behöver förbättras"

Om vattenreningsanläggning, vittrande kakelfogar i bassängen behöver åtgärdas är det möjligt till rimlig kostnad. Forskningsinstitutet Rise undersökte bassängen i somras och bedömde att den kan vara i drift i minst 10 år till utan åtgärd. Offert för renovering för en småsumma på 1,5 miljon kronor har inte lett till någon beställning? Om man inte har råd att renovera och skydda ett välbevarat 50-talsbadhus – hur skall man då som medborgare kunna tro på att vi inom överskådlig tid skall ha råd med ett nytt badhus till ofantliga kostnader i byggnation och drift?

Det uppfattas av många som väldigt okänsligt att inte inse värdet av vårt charmiga 50-tals badhus med perfekt centralt läge. Marmor i trappan upp till entrén med en magnifik mosaikvägg av konstnären Gösta Bohm. Omklädningsrum och duschrummen är kaklade och fräscha. I badhallen är golvet täckt med små mosaikplattor och hela långväggen mot Kungsgatan är byggd i glastegel. Lägg till detta en välanvänd ny fin bubbelpool och relaxavdelning. Vi har något unikt att vårda och bevara!

Ambitionen är att Hudiksvall skall växa. Ett nedstängt vackert badhus i centrum lockar inte till inflyttning, men kan leda till utflyttning. Det är dumt att spara sig till döds.

Ett skräckscenario är att hela huset rivs för att ge plats för ännu en förfulande bilparkering. Vi har inte glömt det vackra gamla trähuset – det så kallade Sköldhuset i samma kvarter som badhuset som bortskaffades bara för att ge plats för en missprydande och miljöförstörande bilparkering. Ett misstag som inte får upprepas.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel