Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hudiksvall skulle kunna få ett av Sveriges tuffaste och bästa badhus

Artikel 21 av 25
Hudiksvalls badhus utreds för nedläggning
Visa alla artiklar

Idag får jag som ”exil-Hudikbo” i Stockholm, men fortfarande ägare till Best Western Hotell Hudik, information från mina medarbetare och andra vänner i Hudik om vad som är på gång i kommunen. Beskedet om eventuell nedläggning av badet chockade mig, skriver Kurt Östlundh.

Det var många år sedan jag bodde i Hudiksvall men under min barndom var bostaden närmast granne med badhuset och jag hade därför nöjet att ofta vistas där och lärde mig också ta mina första simtag där.

Beskedet om eventuell nedläggning av badet chockade mig. Hur resonerar politikerna i Hudiksvall? Ska Hudiksvall vara en av de få kommuner i Sverige som står utan ett badhus!

År 2008 utlyste kommunen en arkitekttävling om nytt badhus på Kattvikskajen. Temat var ”Där vatten och människor möts”. En fantastisk plats för ett badhus. Dåvarande kommunalråd Sven-Åke Thoresen kunde stolt meddela ” vi har pengarna”. Flera duktiga arkitekter lämnade intressanta förslag och Gustav Appel tillsammans med August Wiklund vann tävlingen och erhöll 400 000 kronor i pris från kommunen. Tvåa blev Björn Thyrberger och Christer Hemning som fick 100 000 kronor. Många andra arkitekter (147 förslag) deltog i tävlingen. En tid därefter togs beslutet att skrota idén om nytt badhus. Det måste ha varit en kalldusch och något av lurendrejeri för de tävlande som lagt ned tid och pengar i syfte att presentera intressanta idéer.

Politikerna skyller idag på dålig ekonomi och anser att en nedläggning är ett bra sparförslag. Undanflykter som ”bristande underhåll, dålig arbetsmiljö mm” är enligt vissa politiker starka argument som talar för en nedläggning. En utredning av företaget RISE CBI, visar dock att detta är fel. Hållbarheten för Hudiksvalls Badhus är minst 10 år medan Iggesunds Badhus möjligen har en återstående livslängd på cirka 15 år.

Flera kritiker påpekar med all rätt, att i Skolverkets anvisningar om undervisning, ingår för årskurserna 1-3 ”vattenvana, övningar och lek i vatten” medan för årskurserna 4-6 ska simförmågan ha utvecklas och efter årskurs 6 ska eleverna kunna simma 200 meter för att få godkänt i Idrott & Hälsa. Det är därför angeläget att kommunen tillhandahåller badhus för denna undervisning.

Här menar politikerna att ungdomarna fortsättningsvis ska bussas från centralorten till Iggesund för att nå dessa krav. Lika bedrövligt som skamligt att år 2020 föreslå något liknande!

Mitt förslag är att bibehålla nuvarande badhus i max 10 år samtidigt som man ”dammar fram Appel och Wiklunds vinnande förslag från 2008” som säkert kan utvecklas ytterligare och Hudiksvall kan få ett av Sveriges tuffaste och bästa badhus.

Därför alla kommunpolitiker, tänk om! Ni har fortfarande chansen att genomföra en stor attraktion till Glada Hudik samtidigt som nuvarande badhus kan upprätthålla den service som krävs under projekt- och produktionstid för ett nytt badhus.

Kurt Östlundh, tillsammans med min familj ägare till HKC Hotels som bl a driver Best Western Hotell Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel