Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hot och våld hör inte hemma i en demokrati

Hot och våld är aldrig ett acceptabelt och speciellt inte i en sådan fungerande demokrati som Sverige är med sitt starka lokalstyre i kommunerna, skriver Markus Söderman.

"Användandet av våld eller hot om våld för att uppnå politiska syften." Så beskrevs definitionen av terrorism för mig för länge sedan. Det är därför beklämmande och rent av upprörande när jag nu läser om de hot som Marjo Myllykoski (M) fått utstå efter den debatt som funnits kring Ljusnebadets framtid. Hot och våld är aldrig ett acceptabelt och speciellt inte i en sådan fungerande demokrati som Sverige är med sitt starka lokalstyre i kommunerna.

De som känner mig vet att jag försvarat Ljusnebadet och att platsen är viktig både för mig och de i min närhet, då det är en naturlig mötesplats när jag besöker hembyn på sommaren. Jag vill dock uppmana att alla som likt jag kämpar för Ljusnebadets fortlevnad använder sig av de demokratiska mekanismer som finns, genom att exempel skriva under det e-förslag som finns på kommunens webbsidor eller genom att skapa en för Ljusnebadet fördelaktig opinion hos valda kommunpolitiker.

Myllykoski har rätt till sin åsikt utan att riskera bli hotad för sin åsikt. Vi andra åtnjuter exakt samma rätt att uttrycka våra åsikter utan att riskera hotfulla brev eller trakasserier. Gemensamt är att vi gemensamt måste stå upp bakom denna rättighet och försvara den då någon med hot och våld tär på en av den moderna demokratins hörnstenar.

I debatten om Ljusnebadet, men även i allmänhet, bör vi alla ha den franska upplysningsfilosofen Voltaires tankegångar i sinnet: Jag må inte tycka om dina åsikter eller tankar, men jag skulle dö för din rätt att uttrycka dem.

Markus Söderman, Ljusnebo i förskingringen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel