Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Höjd alkoholskatt riskerar att öka smugglingen

Regeringen planerar att höja alkoholskatten och motiverar det med att de värnar folkhälsan. Det argumentet håller inte. I stället för minskad konsumtion riskerar höjd alkoholskatt leda till ökad smuggling. Vill regeringen på allvar värna folkhälsan behöver de gör det mer attraktivt att handla alkoholen på Systembolaget, skriver Anna De Geer, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL).

I höstbudgeten meddelade regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna att de avser att höja skatten på alkohol 2023. Skattehöjningen ska finansiera försvaret men motiveras även med folkhälsoargument enligt finansministern. Detta är en aning paradoxalt. Dessvärre tyder tidigare erfarenhet på att inget av målen med skattehöjningen kommer att nås. Istället för att generera mer pengar till statskassan tenderar höjd skatt på alkohol resultera i ökad införsel och smuggling. Att försäljningen av alkohol flyttar ut från Systembolaget till andra försäljningsställen som t.ex. bakluckan på en bil är inte heller gynnsamt för folkhälsan.

Riksdagens skatteutskott har i en rapport från 2016 undersökt effekten av tidigare skattehöjningar på alkohol. Rapporten visar att det är lätt att överskatta hur mycket en skattehöjning ger i ökade intäkter. Utskottet konstaterade även att det till och med finns risk för fallande skatteintäkter vid kommande skattehöjningar då skattehöjningar på alkohol i Sverige medför att priset på öl, vin och sprit ökar jämfört med i våra grannländer, vilket riskerar leda till ökad smuggling.

Om regeringen vill värna folkhälsan borde de satsa på åtgärder som gör det mer attraktivt att handla alkoholen på Systembolaget snarare än i utlandet eller från baklucka på en bil. SVL har sett ett ökat intresse från konsumenter att handla våra produkter över nätet. För att inte bli omsprungen måste Systembolagets e-handel snabbt göras mer attraktiv. Det är även regeringen inne på. I höstbudgeten skriver regeringen att ”Sveriges befolkning har ett högt förtroende för Systembolaget. Folkhälsouppdraget är centralt, samtidigt som bolaget behöver anpassa sin verksamhet efter konsumenternas förändrade inköpsmönster, såsom ökad e-handel och utnyttjande av möjligheten till hemleverans”.

Det bästa sättet att både öka intäkterna till staten och värna folkhälsan, är att öka Systembolagets andel av vin- och spritförsäljningen. Detta stöds av att vårens stängda gränser lett till ökad försäljning på Systembolaget, vilket i sin tur har ökat intäkter till statskassan.

Anna De Geer, vd SVL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel