Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Helt fel att ta betalt av biståndsorganisationer för att få slänga överskottet

I samband med att man byggt ut återbrukshuset på Ulvbergets återvinningscentral i Hudiksvall har man för avsikt att ta betalt av oss frivilligorganisationer för det som vi inte kan använda av olika skäl och därför lämnar för återvinning. Det kommer som en överraskning för oss och är fullständigt oacceptabelt, skriver Kjell Lundberg, volontär Röda Korset i Forsa.

Röda Korset bedriver tillsammans med Dacapo, Hjälp Till Liv och Erikshjälpen en omfattande verksamhet för att dra vårt strå till stacken för att lindra nöd i Sverige och utomlands.

Läs också artikeln: Nya avgifter från kommunen kan slå hårt mot biståndsorganisationer: "Jag kokade och skakade"

Sedan åtskilliga år har Dacapo varit ansvarig för ett återbrukshus på Ulvberget och sedan några år är detta ansvar delat med övriga uppräknade organisationer. Detta innebär att allmänheten uppmanas att lämna saker som går att återbruka och vi ser till att sakerna kommer till nytta.

I samband med att man har förnyat och förbättrat verksamheten på Ulvberget så har återbrukshuset blivit större, bättre och dessutom bemannat med personal för bättre service. I samband med detta har man för avsikt att ta betalt av oss för det som vi inte kan använda av olika skäl och därför lämnar för återvinning.

Läs också artikeln: Ulvberget slår tillbaka kritiken från biståndsorganisationer: "Kan inte särbehandla dem"

Vi som jobbar i biståndsorganisationerna tycker förstås att detta är helt fel. Röda Korset i Forsa där jag arbetar har enbart volontärer, alltså oavlönad personal som förutom att sköta mötesplats Kupan med secondhandbutiken och kafé även gör en betydande samhällsinsats. Vi sorterar det som getts som gåvor till oss på Ulvberget och på återbrukscentralen i Delsbo samt direkt till oss. Vi har en samlingsplats med kafé i Forsa och vi ordnar sopplunch och samkväm för våra pensionärer. Dessutom driver vi också en besöksverksamhet för gamla och ordnar läxhjälp i skolan. Vidare har vi även en anhörigstödsverksamhet. Allt detta sker med volontärarbete.

Alla organisationerna bidrar på sitt sätt till samhällsnyttan, det jag beskrivit är det som Forsakretsen av Röda Korset sysslar med. Att nu som planerat ta ut en avgift av oss för att vi sköter detta arbete i vår kommun med frivilligt arbete kommer som en fullständig överraskning och är förstås fullständigt oacceptabelt för att inte säga oanständigt.

Vet den politiska ledningen om vad tjänstemännen planerar?

Kjell Lundberg, volontär Röda Korset i Forsa, senior kirurg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel