Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Har våra kommunpolitiker aldrig gått en sväng på stan i Söderhamn? Hur kan ni ha missat drogsituationen?

Var jag än har varit i Sverige och sagt att jag kommer från Söderhamn har åtta av tio personer sagt ”jaha drogstaden”. Hur kan det komma sig att de ser och vet det, men inte våra egna kommunpolitiker? undrar Josefine efter att ha sett ett inslag i SVT nyheter.

I SVT nyheters granskning så framkommer det att Söderhamn är den kommun som drabbats värst av unga som avlidit i överdos i Gävleborg.

I en intervju med SVT säger John-Erik Jonsson kommunalråd (C); ”Vi visste att vi hade en del dödlighet men inte att vi stack ut så mycket”

Maria Lind oppositionsråd (S) säger; ”Vi har väl inte lyckats riktigt.” och ”Det vill jag skylla på sekretess osv, att vi inte får till oss vad som händer.”

Sammanfattningsvis av det ovan så har Maria Lind och John-Erik Jonsson, aldrig gått en sväng på stan i Söderhamn, aldrig läst ett inlägg på facebook, inte sett ett dugg om folkhögskolans ljusmanifestation 2018 i oktober. De har inte läst alla insändare från föräldrar som har mist sina barn, de har aldrig pratat med någon invånare i Söderhamn eller i nån av de övriga städerna i Gävleborg eller om ens Sverige ... för var jag än har varit i Sverige och sagt att jag kommer från Söderhamn har åtta av tio personer sagt ”jaha drogstaden”. Hur kan det komma sig att de ser och vet det, men inte våra egna kommunpolitiker?

Läs också artikeln: Manifestation för unga som dött av droger: "Folk får inte den hjälp de behöver"

Gävleborg har haft 47 st dödsfall under en femårsperiod, 13 av dem var i Söderhamn. I en liten kommun på 25 600 invånare (2018), här näst i Gävleborg kommer Gävle, med 9 döda. En kommun med 102 400 invånare (2018) har alltså färre döda, trots så många fler invånare.

De enda regionerna i hela Sverige som har större antal döda än Gävleborg är de tre största; Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Skillnaden på antalet invånare mellan region Gävleborg (286 547) och Skåne (1 362 000), som är tredje största region i Sverige är 1 075 453 invånare.

Av 21 län i Sverige är Gävleborg på plats 11, trots det fjärde största i antalet döda ... av narkotika.

Men det är klart, John-Erik Jonsson, det är väldigt svårt att se att vi sticker ut, trots att det pågått under lång tid. Jag har i alla fall varit ofrivilligt medveten om det i lite mer än 8 år, då jag miste min farbror i överdos av läkemedelspreparat. Jag har heller inte lagt ner någon särskilt lång tid på att skriva ihop all denna info ovan, närmare bestämt 10 minuter, men det är klart det är svårt att se eller ta reda på att det är/var så många. Jag har inte heller stött på nå vidare svårigheter med sekretess då det finns ett flertal förtvivlade närstående och föräldrar som gått ut i media och berättat sina berättelser för att få rättvisa och upplysa andra.

Det kanske är dags att se över hur samtliga klarar av sina jobb eller inte.

Josefine

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel