Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Har utbildningsnämnden förstått vilket budskap man sänder genom att lägga ner Hybo skola?

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Medan våra barn kommer att få pendla allt längre och längre och äldreboenden läggs ner mitt framför ögonen på våra äldre så lägger kommunen samtidigt mycket pengar på andra sektorer. Vilket signalvärde sänder det här? undrar Fredrik Röjd (LB).

Så kom då beslutet från utbildningsnämnden i Ljusdal om att de föreslår en nedläggning av Hybo skola. Inte oväntat då utbildningsnämndens ordförande har drivit frågan under en längre tid, ivrigt påhejade av Miljöpartiet och partiet Liberalerna som inte ens förmådde sig att ta sig till mötet.

Några fakta kring huruvida det kommer att bli en besparing eller ej finns i vanlig ordning inte, utan hela beräkningen bygger på någon slags gissning utförd av en skolchef – en skolchef som alldeles nyligen blivit utköpt av kommunen. Låter det här bra? Nej, det gör ju inte det.

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att utbildningsnämndens ordförande och vice ordförande över huvud taget inte har förstått sig på vilket uppdrag en utbildningsnämnd har. Här i Ljusdal upprepar nämnda befattningshavare att skolan måste spara pengar, samtidigt som de egentligen har i uppdrag av rikets riksdag och regering att bedriva skolverksamhet utifrån gällande regelverk. Istället för att sträva efter besparing och centralisering borde utbildningsnämndens presidium arbeta för att kommunfullmäktige och stat skjuter till mer pengar.

Värt att notera är också hur hela denna fråga har hanterats. Mig veterligen har kommunikationen med de berörda barnen från politisk nivå varit i princip helt obefintlig, vilket faktiskt bryter mot FN:s barnkonvention, en konvention Sverige har förbundit sig att följa, och som utbildningsnämndens ordförandes eget parti (s) med stöd av andra valt att göra till svensk lag från och med den första januari år 2020. Är det måhända som vanligt att införandet av denna lag bara är en symbolhandling, ungefär som pratet i valrörelsen om vård, skola och omsorg?

Medan våra barn kommer att få pendla allt längre och längre och äldreboenden läggs ner mitt framför ögonen på våra äldre så händer det märkliga saker i en annan del av Ljusdal. Det jag avser är de mycket omfattande kostnaderna för kommunens socialtjänst i form av försörjningsstöd (läs socialbidrag) samt för platser på olika behandlingshem. Inom denna sektor ligger Ljusdals kommun ca. 70% över jämförbar kostnad i liknande kommuner. (Att jämföra med skolan som ligger väl till när det gäller kostnadsjämförelser med motsvarande kommuner.) Vilket signalvärde sänder det här? ”Flytta till Ljusdals kommun, se kommunen genom fönstret på en skolbuss varje dag, och är du gammal får du tyna bort hemma”.

Det är dags för ett nytt styre i Ljusdal.

Fredrik Röjd, Hyttebo, även lokalpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel