Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Har man infört speedbesiktning på OPUS i Söderhamn?

Kan man lita på en besiktning som tar sex minuter att göra? Enligt Opus huvudkontor ska en besiktning ta 20 minuter. Men i Söderhamn verkar besiktningarna göras på under 10 minuter, skriver signaturen Fundersam bilägare. Opus bilprovning svarar direkt.

Annons

Besiktade min sju år gamla bil på OPUS i Söderhamn för några veckor sedan.

Det gick med en rasande fart, 6 minuter! En besiktningsman kontrollerade belysningen, och en annan satt i bilen och kollade bilens skick därifrån. Sedan rullades den fram till nästa station där man med hjälp av någon anordning kollade framvagnen genom att skaka bilen. Därefter steg en person in i bilen och gjorde en kort provkörning runt anläggningen. Sedan kom han in till mig med bilnyckeln och sa att bilen var klar! Jag frågade då om bilen verkligen kunde vara besiktigad på 6 minuter, och fick då svaret: Ja du vet vi är kort om folk!

Priset för besiktningen var 445 kronor, det innebär en minutkostnad på 74 kronor.

Jag ringde då till OPUS huvudkontor och frågade hur lång tid en besiktning ska ta, och fick svaret 20 minuter. Jag kollade hur lång tid en besiktning tog på en slumpmässigt vald bil, och det tog 10 minuter.

Sänk priset eller gör en riktig besiktning!

För något år sedan hade vårt barnbarn nyligen besiktigat sin gamla bil på OPUS. Två veckor senare skakade ratten våldsamt så jag tog med bilen till en bilverkstad där man konstaterade att båda framhjulslagren var helt slut.

Jag anser att det verkar vara ett spel för galleriet att besiktiga bilen.

Fundersam bilägare

SVAR DIREKT: Det är alltid tråkigt när det blir missförstånd och vi inte kan få prata med kunden direkt. Vi har inte själva fått in något kundklagomål vare sig via kundtjänst eller direkt till stationen gällande det här ärendet.

Det finns ingen tidsgräns för hur lång eller kort tid en besiktning ska ta. Det beror på bilens skick och hur många tekniker som utför kontrollen på fordonet. Omfattningen och bedömning vid en kontrollbesiktning framgår av Transportstyrelsens föreskrifter. Samtliga besiktningsorgan och stationer är ackrediterade av Swedac, samtliga tekniker har därutöver en personlig certifiering för att samtliga fordon i Sverige ska, så långt det är möjligt kontrolleras och bedömas likvärdigt. Man kan alltid som kund begära en omprövning av resultatet direkt på stationen av annan tekniker om man inte är nöjd med resultatet av utförd kontrollbesiktning.

Vänliga hälsningar

Marie Thorell, regionchef Opus Bilprovning AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel