Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Handelsbanken – se möjligheten i Kilafors

 
Handelsbanken avvecklar kontor
Visa alla artiklar

Signaturen Kilaforsbo är kritisk till att Handelsbanken stänger kontoret på orten.

Så kom nyheten om att Handelsbankens kontor i Kilafors skulle läggas ned. Det var en oro som växte fram från det man har läst nyheten som kom i höstas om att flertalet kontor i Hälsingland skulle stängas. Men också ett oväntat beslut då Kilaforskontoret 2018 blev utsett till Årets kontor bland de 81 kontoren i samma region.

Att man då väljer att inte ta vara på det unika i Kilaforskontoret och flyttar verksamheten till Bollnäs är konstigt.

Man får väl vara tacksam att de varit kvar så länge som de har varit. Men om man läser på Handelsbankens hemsida och i deras årsredovisningar så kan man läsa att ”Som bank har vi en viktig samhällsfunktion och vi tar vårt ansvar på största allvar” och ”Handelsbankens organisation är starkt decentraliserad och verksamheten utgår alltid ifrån kundens behov”.

Som uppväxt i Kilafors har Handelsbanken alltid varit min bank. Det har varit helt självklart. Nu börjar man fundera på vilken bank man ska gynna istället.

Jag förstår hur cheferna på Handelsbanken har resonerat. Det är klart att med digitaliseringen så behöver de inte ha lika många kontor. Finns det miljoner att spara på att stänga kontoren och miljonerna i utdelning till aktieägarna kan öka så gör de det.

Det som Handelsbanken helt missar här är chansen att gå emot den strömningen i samhället som gör att småorter kan fortsätta att leva och utvecklas, en chans att verkligen ta sitt samhällsansvar som man nämner i sina ledord. Hur hade det sett ut om de i stället behöll kontoret i Kilafors i stället för ett kontor i Bollnäs?

Det hade varit intressant att veta om ens detta förslag varit uppe på tapeten. Rimligtvis så borde lokalkostnaderna i Kilafors vara betydligt billigare än i Bollnäs. Här skulle de till exempel kunna ta över hela före detta Konsum-lokalen, före detta Folktandvården eller Nyboms och flytta verksamheten från Bollnäs.

Det är så tråkigt och oinspirerande att gång på gång se företag och offentlig sektor dra in på småorterna. Det är som att de inte ens ser det som en möjlighet att satsa på småorterna. Som kilaforsare är man van att hela tiden höra argumentet ”Det är ju så nära till Bollnäs”.

Rimligtvis borde det vara lika nära från Bollnäs till Kilafors. Och om det är pengar man vill spara så borde Kilaforskontoret vara det som finns kvar. I en tid av digitalisering och distansarbete borde Handelsbanken ta sitt förnuft till fånga och satsa på mindre orter, framför allt ett kontor som har blivit utsett till årets kontor!

Kilaforsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel