Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hälsingland är ett härligt landskap – Bollnäs är centralort i kommunen, men...

Det går ju an på sommaren för de som är beroende av rullator att gå och handla – det är värre på vintern. Bor man i centrala Bollnäs finns ingen ICA- eller Konsumaffär, skriver insändaren Birgitta Sjögren som är fundersam till saknaden av en livsmedelsbutik i centrala Bollnäs som är mer lättillgänglig för rörelsehindrade.

Annons

Är relativt nyinflyttad till Bollnäs och blev glad när jag såg en livsmedelsbutik mitt emot min port. Tyvärr varade den glädjen inte så länge. När jag vid tre olika tillfällen var in i butiken för att bland annat köpa mjölk, var den slut oavsett vilken tid på dagen man var in. Då läste jag – Orientaliska livsmedel.

Butiken har mycket att välja på men saknar baslivsmedel. Efter ett tag kunde jag konstatera att med järnvägsstationen som mittpunkt ligger det fyra olika orientaliska affärer inom ca 500 m radie gångavstånd – och en livsmedelsaffär – Lidl.

Det går ju an på sommaren för de som är beroende av rullator att gå och handla - det är värre på vintern. Bor man i centrala Bollnäs finns ingen ICA- eller Konsumaffär. Skulle vara intressant att veta vilken kommun av Bollnäs storlek som har liknande förhållande.

Hur tänker politikerna när man skall bygga en bandyhall vid järnvägsstationen med behov av parkeringsplatser i konkurrens med höghusen intill Scandic hotell samtidigt som sporten inte hör till de stora lagidrotterna. Inom några år, max 20 år, kanske man får gå till museet för att läsa om dess storhetstid.

Nej, kära politiker. Gör om området till ett ungdomens aktivitetshus, där de kan träna på olika moderna sporter, lära sig om graffitimålning med mera. Så de har någonting att göra och slipper knarka och måla runtom i stan. Gör gärna en träffpunkt för alla åldrar där pensionärer får lära sig att hantera till exempel smartphones och iPads av de som kan och samtidigt tillfälle att lära känna andra ungdomar från olika kulturer.

Till sist en undran, varför denna förtätning av snabbmatsställen? Det slår ju undan benen på de redan etablerade matställena, eller ska det vara i stället för matvaruaffärer för rörelsehindrade?

Ett par tips: Ledig lokal sedan månader tillbaka finns på Järnvägsgatan – Mid@t – lagom för lilla Coop. Stora Coop finns tre kilometer bort. Eller en minibuss som utgår från "snoddastågets" hållplats på torget för de som har svårt att gå och köra runt. Bussen hämtar upp utefter vägen och kör till Stora Coop, ICA Kvantum, Willys och åter till torget. Förslagsvis tre dagar i veckan, gratis. Att slippa några brutna ben betalar snart denna insats från kommunen.

Kom nu inte och säg att det inte är kommunens sak. Regeringen säger ju för jämnan att kommunen har ansvar för sina invånare. Det minsta man kan begära av en kommun av Bollnäs storlek är en matvaruaffär i centrum.

Birgitta Sjögren, 82 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel