Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Gör så att hela Sverige kan leva - det är de små orterna som behöver fler invånare

 
Arbetsförmedlingens neddragningar i Hälsingland
Visa alla artiklar

När arbetsförmedlingskontor ska bort, så är det väl kontoren i Edsbyn och Bergsjö som skall vara kvar, det är de som behöver fler innevånare. Och varför placeras inte tingsrätten i Söderhamn, som också behöver fler innevånare och slippa riva sina bostäder, funderar Tänkande August.

Ibland undrar man hur politiker och andra makthavare tänker. De säger att hela Sverige skall leva och att landsbygden inte skall avfolkas. Landsbygdsutveckling skall det satsas på. Detta lovas, men hur blir det? Jo, folk tvingas, ofta på grund av nedläggningar med färre arbetstillfällen som följd, att flytta från sin trygga miljö och söka sig till orter som redan har skattebetalare men där bostäder verkar saknas. Politikerna styr och ställer och ändå måste skolor, affärer och andra samhällsfunktioner läggas ner på orter, som redan kämpar för sin existens.

Läs också artikeln: Arbetsförmedlingen vill stänga tre kontor i Hälsingland: "Att minska kontorsnätet är nödvändigt"

När arbetsförmedlingskontor ska bort, så är det väl kontoren i Edsbyn och Bergsjö som skall vara kvar, inte de i Bollnäs och Hudiksvall, det är Edsbyn och Bergsjö som behöver fler innevånare. Och varför placeras inte tingsrätten i Söderhamn, som också behöver fler innevånare och slippa riva sina bostäder, för att ta ett par exempel.

Läs också: Många tyckte till i tingshusdebatten

Att 900 statliga jobb skall flyttas från Stockholm är ju bra, och fler skall det bli lovas det. Men då förvånas man över att de flyttas till storstadsregioner och större städer som redan lider av både bostadsbrist och kriminalitet och inte till kommuner som håller på att gå under av sviktande befolkningsunderlag.

Det är dyrt att utlokalisera säger en del, facken till exempel, men det beror ju på hur man räknar. Att hela Sverige skall kunna leva är väldigt mycket värt och kostnaden för utlokaliseringen kommer vi att få tillbaka i stora mått. Gynna landsbygdens utveckling, sabotera den inte. Långsiktigt kommer  a l l a  att tjäna på detta!

Men man ska inte tvångsförflytta människor. Gör istället så att folk vill flytta av egen vilja. Men då krävs incitament, så att man märker att man vinner på att byta bostadsort, i form av bättre ekonomi, bättre miljö och bättre livskvalité med mera. Det finns många styrmedel som kan användas för detta ändamål.

Något för våra kära politiker och partier att ta itu med. Gör så att  hela  Sverige åter kan blomstra! Tänk lite längre än näsan räcker!

 

Tänkande August

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel