Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Göm er inte bakom dåliga argument, Söderhamns kommun – Låt oss köpa loss marken vi arrenderar

Att gömma sig bakom argumentet att vissa områden är Riksintresseklassade och därmed inte går att sälja är som att säga att det är förbjudet att köpa ekologisk mjölk i kommunen, för att den är just ekologiskt märkt. Märkningen har ingenting med försäljningen att göra utan är bara en klassificering, skriver Jonas Strandlund.

I och med den nya översiktsplanen som skall tas i bruk och gälla fram till 2040 är det av största vikt att den blir rätt utformad. Vi som arrenderar av Söderhamns kommun möts ständigt av ett motstånd från kommunen att få köpa loss den mark vi arrenderar.

Läs också artikeln: Förbud mot friköpning av tomter skapar problem för stugägare: "Känns som att det är en väldig ovilja"

Att gömma sig bakom att vissa områden är Riksintresseklassade och därmed inte går att sälja är som att säga att det är förbjudet att köpa ekologisk mjölk i kommunen, för att den är just ekologiskt märkt. Märkningen har ingenting med försäljningen att göra utan är bara en klassificering. För kännedom är hela Gotland klassat som riksintresse och där har tomter uppenbarligen sålts!

Att hävda att en avstyckning är för komplicerad i ett tätbebyggt område är som att säga att det inte går att köra bil när det regnar. Och då kanske man får göra som Hudiksvalls kommun gjort, slå på vindrutetorkarna och anpassa hastigheten så går det utmärkt att köra även i regnväder. I Hudiksvall har man lyckats stycka av mer komplicerade områden än vad som skulle krävas i vår skärgård.

På kommunens senaste informationsmöte lyfte man fram att vi arrendatorer ska vara tacksamma för den låga arrendekostnaden, som hålls nere genom skattesubventionering som alla kommunens invånare bidrar till genom sin kommunalskatt. Borde det inte vara rimligt att lägga de pengarna på skola och omsorg i kommunen och låta oss köpa loss marken som våra hus står på för att fylla på kommunens kassa ytterligare. Samtidigt ger försäljningen oss möjligheten att bidra till, och vårda, vårt kulturarv för framtida generationer.

God jul och gott nytt år

J Strandlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel