Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Genom att sätta ut en idealvikt bidrar ni till vikthets – finns det verkligen en idealvikt?

 
Helahälsan 2020
Visa alla artiklar

Artikeln om Helahälsan 2020 sätter igång ett självkritiskt krig mellan min ätstörning och min självbild när jag jämför mig med andra. Hur kan man sätta ut en "idealvikt" och på så sätt bidra till de ideal som finns? undrar Julia. Anna Sandelin Berg från Karma träningscenter i Bollnäs - som samarbetar med helahälsingland.se i projektet Helahälsan 2020 – svarar direkt.

Stina kickar igång Helahälsan 2020 – med styrketest och invägning: "Försöker att inte se livrädd ut"

Efter sex års kamp mot en ätstörning är jag trött. Både sociala och traditionella medier lyfter fram ohälsosamma ideal som bidrar till försämrat självförtroende. Trots att vi är medvetna om dessa problem får de finnas kvar. En stor del av min ätstörning är att jag jämför mig med andra. Det kan handla om kroppsform, vikt och kost.

Artikeln om Helahälsan sätter igång ett självkritiskt krig mellan min ätstörning och min självbild. Övervikt är ohälsosamt genom att det kan leda till en rad sjukdomar. Jag ifrågasätter inte Helahälsan, att få hjälp till att göra en hälsosam förändring är en fantastisk möjlighet. Det jag motsätter mig är viktangivelserna i informationsrutan. Deltagaren är 163 cm och är då en cm längre än mig vilket ger min ätstörning chansen att jämföra mig med henne. Sedan läser jag ”idealisk kroppsvikt 58,5 kg”. Jag vill inte uttala mig om min egen vikt, då jag inte vill bidra till vikthets, men jag kan säga att jag inte väger mindre än den uttalade idealvikten. Ätstörningen misshandlar mig direkt för att jag inte väger så.

Hur kan man sätta ut en idealvikt och på så sätt bidra till de ideal som finns? När ni skriver ut en idealvikt sätter ni ett ideal, något som påverkar mig och förmodligen många andra med liknande problem.

För det första undrar jag hur man kan sätta en idealvikt utan att ange ett spann? Enligt skalan för BMI anses en hälsosam vikt vara om BMI ligger mellan 18,5 och 24,9, vilket gör spannet för en hälsosam vikt brett.

Sedan är alla byggda på olika sätt. Två personer med samma vikt och längd kan trots det vara olika hälsosamma. Det beror på fördelningen av fett, muskler, skelett och vätska. Att sätta ut en idealisk kroppsvikt är för mig ett tecken på okunskap kring kroppsvikt och sjukdomar orsakade av kroppsideal.

Jag kommer följa Helahälsan, då det är bra att man belyser vikten av träning och sund kosthållning. Projektet kan inspirera och hjälpa andra som vill göra en förändring. Det är dock inte intressant för mig att få veta personens längd och vikt samt dennes, till synes ogrundade, idealvikt. Det räcker att få veta vilka hälsovinster personen upplever samt hur denne har nått dessa. På sin höjd kan det vara intressant att veta hur mycket personen har gått ner i vikt men för den skull behöver jag inte veta varken startvikt eller slutvikt.

Hälsa ska handla om hälsosamma vanor som ger vår kropp förutsättningar att fungera på bästa möjliga sätt. Hälsa ska inte baseras på kroppsideal.

Julia

SVAR DIREKT: Hej Julia! Du har helt rätt i att "idealvikten" som anges i texten är helt felaktig och oviktig. Den är hämtad från kvittot som vågen skriver ut och den baseras på alldeles för få parametrar. Vi använder oss ej av den informationen utan kommer tillsammans med klienten fram till en målvikt som är realistisk och hälsosam. Det var oturligt att den irrelevanta siffran står med i artikeln.

Andra mått, siffror och startvärden kan vara motiverande för vissa att läsa och oerhört värdefulla för våra coacher för att kunna utvärdera sina rekommendationer och tillvägagångssätt.

Jag förstår också, och håller med om, att det i det stora hela inte är så intressant, eftersom att få till bra rutiner kring kost och motion och att hitta en hälsosam balans i livet är det mest väsentliga i detta sammanhang. 

Med vänliga hälsningar

Anna Sandelin Berg Karma träningscenter, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel