Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Genom att både bromsa och gasa händer inget i lärandenämnden – beror det på brist på ledarskap?

När det handlar om att majoriteten vill att oppositionen i Hudiksvall ska lägga fram besparingsförslag på deras underfinansierade budget handlar det bara om fulspel. Det är alltså inte nog med att majoriteten lägger en underfinansierad budget, de gör det utan att ha mod att säga vad som ska bort. Detta ställer inte Vänsterpartiet upp på, skriver Charliene Kiffer Goude, Siv Cavallin, Lars Berglund och Sofia Högström.

Att sitta i majoritet innebär att leda och ta ansvar. Det är tydligt att majoriteten i Hudiksvall, med Jonas Holm (M) som ordförande i lärandenämnden, inte förstår vikten av just detta. Gång på gång skapas stor oro i verksamheterna på grund av att majoriteten inte förmår fatta beslut i viktiga frågor. Skolstrukturen är ett exempel, budget för lärandenämnden ett annat. Och detta är saker som inte alls har med pandemin att göra. Lärandenämnden har skjutit upp beslut om budget gång på gång trots att halva året snart passerat. I en tid då verksamheterna behöver lugn och ro med fokus på lärande och elever är det viktigt med ett tydligt ledarskap. Men majoriteten i Hudiksvall kan inte bli eniga och ta ansvar. Jonas Holm (M) beskrev majoritetens ledarskap rätt bra helt på egen hand, de “bromsar och gasar samtidigt”. Och ja, det är tydligt, de står helt stilla.

Man gissar att cirka 35 miljoner ska hämtas hem under 2020 och nu står Jonas Holm och välkomnar oppositionen med öppna armar att ”vara med att ta ansvar” eller ”nu gör vi detta tillsammans”. Och det kan ju låta trevligt. Men när det handlar om att majoriteten vill att oppositionen ska lägga fram besparingsförslag på deras underfinansierade budget handlar det bara om fulspel. Det är alltså inte nog med att majoriteten lägger en underfinansierad budget, de gör det utan att ha mod att säga vad som ska bort. Detta ställer inte Vänsterpartiet upp på, vi hade ett annat budgetförslag som innebar mer resurser i budgeten. Vi förstår att det behövs mer resurser till välfärden. Vi går inte med på den effektiviseringshysteri som råder. Det finns gränser för hur effektiva människor kan bli, och de gränserna ska vi passa oss för.

Majoritetens gasande och bromsande utan att lägga in en växel innebär tyvärr i praktiken att ingenting händer och detta går i slutänden ut över skolans personal, elever och föräldrar. Vad händer med likvärdigheten, kvaliteten och arbetsmiljön inom skola och förskola då vi har politisk ledning som både saknar beslutskraft och långsiktig strategi?

Charliene Kiffer Goude, oppositionsråd (V). Siv Cavallin, lärandenämnden (V). Lars Berglund, lärandenämnden (V), Sofia Högström, lärandenämnden (V).

SVAR DIREKT: I en insändare präglad av ilska, bitterhet och frustration ondgör sig Vänsterpartiets representanter i Lärandenämnden samt deras oppositionsråd över hur nämndens budgetarbete hanterats och hur skolstrukturbeslutet nu skjuts på framtiden.

Jag har som ordförande bjudit in till dialoger och möten med en förhoppning om att kunna ta ett gemensamt ansvar i en svår tid. På dessa möten har Vänsterpartiets representanter deltagit men valt att sitta tysta och istället kritisera i pressen.

Vänsterpartiet(V) skickar hellre notan till medborgarna genom en skattehöjning. Inte helt oväntat från ett parti utan några andra egna idéer. Förstår man inte ekonomiska samband och beräkningsmodeller blir det så här. Det vill säga det är enklast att låta andra betala.

Mitt ledarskap präglas av ett ekonomiskt ansvar för skattebetalarnas pengar. Alla möjligheter till effektiviseringar inom den egna organisationen skall prövas innan notan skickas vidare. Jag beklagar att (V) inte tog den utsträckta handen och försökte påverka och delta i ett gemensamt beslut. Bitterheten över att Moderaterna är med och styr kommunen tillsammans med S och Mp förblindar tydligen Vänsterpartiets syn på verkligheten.

Genom avsaknad av egna förslag sätter (V) sig själv ur spel i en tid då samarbete och samsyn och lösningar mellan partierna verkligen behövs.

Min fråga till (V) är hur deras förslag ser ut, förutom att höja skatten? Har (V) ens några vettiga genomförbara idéer?

Jag beklagar detta ställningstagande från (V) - men är inte förvånad.

Jonas Holm(M), lärandenämndens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel