Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Galvån – överklagan av dom

 
Kraftverken i Galvån och Kilån
Visa alla artiklar

Kommunalrådet menar att olika intressen ska vägas mot varandra. Mark-och miljödomstolen har i sitt beslut gjort detta. Bollnäs kommuns argument underkändes. Är de positiva eller negativa konsekvenserna tyngst vägande? skriver insändaren Johan Kock gällande Bollnäs kommuns överklagande av domen rörande kraftverket i Galvån.

Annons

Kommunalråden Marie Centerwall och Benny Engberg – varför lyssnar ni inte på invånarna som bor längs Galvån? Nu väljer ni istället konfrontation.

Domen som den 10 juli meddelades av Mark- och Miljödomstolen var en kompromiss. Vattenkraftverken i Galvån skulle få fortsätta sin drift, som man gjort i 80 år, mot att man bygger fisktrappor förbi Bergfors och Åsbackas kraftverk.

Politik idag är att godkänna kompromissen, det är genom denna vi skapar demokrati. Genom ert agerande skapar ni åsikter hos invånare som förkastar den politiska styrningen. Är ni medvetna om det?

Ni tar ändå detta beslut.

De negativa konsekvenserna för Galvån och byn Åsbacka vid ett negativt domstolsutslag i högre instans är följande:

• Bergfors Kraft AB kan inte fortsätta sin drift, bolaget går i konkurs.

• Bollnäs kommun blir då tvungna att riva i flodfåran och skapar nya strömfåror för vattnet, samt att man måste hantera och bygga om bägge broarna över Galvån i Bergfors och Åsbacka. Kostnaderna blir omfattande, i mångmiljonklassen.

• Åsbackadammen och Bergforsdammen näst intill töms, två sjötrösklar måste skapas.

• Kulturmiljön och då speciellt industrikulturmiljön i Bergfors och Åsbacka som fått mycket beröm, slås sönder.

• Risken finns att kräftpest nu kan spridas uppströms Åsbacka.

• Miljövänlig och stabil lokal elproduktion motsvarande ett vindkraftverk försvinner.

• Beslutet riskerar leda till att boende längs Galvån kommer att vara mindre behjälpliga i att skapa lämpligare miljö för fritidsfiske i Galvån.

De positiva konsekvenserna för ett negativt domstolsutslag:

• Fisk från Varpen i Bollnäs kan vandra uppströms längs Galvån. I Domstolens förslag ingår ju kompromissen – nybyggda fisktrappor i Bergfors och Åsbacka. Men ingen vandrande fisk kommer från Östersjön, de stora kraftverken i Ljusnan har som bekant inga fisktrappor. Här har Bollnäs kommun varit undergiven och inte ställt samma krav.

• Bollnäs kommuns tjänstemän som också verkar i styrelsen för fiskevårdsområdet har vunnit en delseger. Och Marie Centerwall kan nu agera mot Galvåns kraftverk, men inte mot Kilåns kraftverk. Det senare är ju som bekant hennes hemtrakter.

Kommunalrådet menar att olika intressen ska vägas mot varandra. Mark-och miljödomstolen har i sitt beslut gjort detta. Bollnäs kommuns argument underkändes. Är de positiva eller negativa konsekvenserna tyngst vägande? Hur bör en demokratisk politisk församling då ställa sig? Vad säger ni?

Johan Kock, Åsbacka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel