Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fyll 1 400 bygdegårdar med kultur

Nu behövs öppna samlingslokaler som utifrån samhällets rekommendationer gällande smittsäkring fylls med kultur, folkbildning och demokratiska möten. Det skriver Ingemar Sandehult, ordförande Gävleborgs bygdegårdsdistrikt och Per Lodenius, ordförande Bygdegårdarnas riksförbund, inför bygdegårdarnas kulturvecka.

Vecka 43 är bygdegårdarnas kulturvecka. 2020 är tionde året som Bygdegårdarnas riksförbund samlar lokal kulturverksamhet under samma rubrik. Ett jubileum som naturligtvis påverkas av den pågående pandemin. Men framtidstron och gemenskapen behövs om möjligt ännu mer nu – därför vill vi fylla husen med kultur. Nu mer än någonsin!

När pandemin slog till reagerade hela samhället. Evenemang ställdes in. Verksamheter slog igen. Kontor tömdes. Lärosalar i gymnasieskolor och på universitet ekade tomma. Vi höll andan både i förskräckelse och av respekt för varandra. På samma sätt agerade de 1 447 föreningar som är anslutna till Bygdegårdarnas riksförbund – aktiviteter och uthyrningar ställdes in, men det fanns även en kreativitet där lokalerna anpassades och aktiviteterna coronasäkrades.

Över hela landet finns de allmänna samlingslokalerna – Jäckviksgården i Norrbotten , Gesunda bystuga i Dalarna och Gula huset i Kronoberg. Precis som i Gävleborgs bygdegårdsdistrikt med 61 anslutna föreningar. Här finns exempelvis Altorps bygdegård i Söderhamns kommun, Svabensverks bygdeförening i Ovanåkers kommun och Enångers bygdegård i Hudiksvalls kommun.

Riksförbundet har i flera samtal med föreningar och bygdegårdsdistrikt, i webbinarier och konferenser hört otaliga berättelser om föreningar som ställt om sin verksamhet. Kreativiteten är stor och här ryms konserter, teaterföreställningar och utställningar, men även boksamtal utomhus, tipspromenader och cykelbingo. Allt för att hålla samman bygden och sprida framtidstro. Andra föreningar har inte gjort några aktiviteter alls sedan i mars av respekt för rekommendationer och restriktioner.

Nu behövs öppna samlingslokaler som utifrån samhällets rekommendationer gällande smittsäkring fylls med kultur, folkbildning och demokratiska möten.

Nu behövs mötesplatserna för människorna i varje by, tätort, samhälle och vägkrök för att ge en känsla av gemenskap.

Nu behövs kulturen för att binda samman hela landet för ett jämlikt och inkluderande samhälle.

För att bygdegårdarna ska orka fortsätta, överleva och återstarta krävs en aktiv dialog mellan det ideella föreningslivet och varje kommun i hela landet om vilka förutsättningar i form av både ekonomiskt stöd och annan hjälp som behövs.

Ingemar Sandehult, ordförande Gävleborgs bygdegårdsdistrikt

Per Lodenius, ordförande Bygdegårdarnas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel