Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Främlingsfientligheten tar sig olika former och frodas fritt oemotsagd i coronatider

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Sättet som man i sociala medier och i publika tidningar på senaste tiden skrivit om beteendet i storstadsregioner, fjällturister och sommarstugeägare som inte välkomnas, har varit främlingsfientligt och liknar rasism. Vi måste vara aktsamma på vilket sätt vi uttalar oss om varandra i dessa tuffa tider, tycker Lars, en hälsing i exil.

Debatten före och under påskhelgen har mycket handlat om att undvika resande, minimera sociala sammankomster och hålla oss i vår hemmaregion för att inte sprida smitta och belasta sjukvården. I sociala medier och publika tidningar har det flitigt förekommit kommentarer, insändare och artiklar om framför allt beteendet i storstadsregioner och med det att fjällturister och sommarstugeägare inte välkomnas. Sättet detta framförts har varit främlingsfientligt och nedvärderande liknande rasism.

Att man också i vissa tidningar skrivit hyllningsartiklar om lokal initiativ för att få turister att vända hem är för mig helt oförstående, avsaknad från förväntad kritisk och professionell journalistik. Får den här typen av yttringar stå oemotsagda så eldar den på och legitimerar den pyrande ljusskygga nationalismen, vilken journalistkåren fram till nu varit bra på att motargumentera. Den dörr man flitigt och enat tidigare stängt står nu på vid gavel. Istället för att stå eniga i den kris vi har så blir det ni och vi, ökad segregation, och där rädslan uttrycks på märkliga sätt. Vi har tuffa tider framför oss där vi måste vara ett och stå enade, all energi behövs till att övervinna corona, inte varandra.

Lars, en hälsing i exil

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel